Mai mulți băcăuani care nu au beneficiat de asigurările sociale de sănătate s-au trezit că au debite vechi de cinci ani la CAS. În tot acest timp, instituția nu a trimis înștiințări sau somații de plată. Pentru că nu au fost informați la timp, reclamanții pot obține în instanță ștergerea penalităților și dobânzilor de întârziere.
Cătălina CHIFU
Zeci de băcăuani fără venituri, unii rezidenți în alte țări, și neasigurați la Casa de Asigurări de Sănătate Bacău s-au trezit că sunt datori cu sume fabuloase pentru neplata contribuției la asigurările sociale de sănătate.
„La Avocatul Poporului au fost depuse foarte multe sesizări de la oameni nemulțumiți care au primit titluri executorii de la Fisc pentru datorii la CAS vechi de cinci ani – precizează Doina Sîrghie, expert Avocatul Poporului. În tot acest timp nu au primit nicio înștiințare sau somație de plată”. Două persoane rezidente în Austria au avut surpriza să afle, când s-au întors în țară în vacanță, că datorează la CAS echivalentul a 2.000 de euro, reprezentând asigurări de sănătate, penalități și dobânzi de întârziere pe o perioadă de cinci ani. „Oamenii sunt revoltați – arată Doina Sîrghie. Ei nu înțeleg de ce, atât timp cât sunt asigurați în Austria, mai trebuie să plătească și în România asigurări de sănătate, mai ales că nu au nici venituri aici. Ei dețin un apartament în Bacău, pe care l-au închiriat, l-au declarat legal la Fisc, dar nu au știut că pentru sumele obținute lunar din chirie există obligația de a achita această cotă de 6,5 la sută la CAS. Mai grav este că, în toți cei cinci ani, nimeni nu i-a informat că au vreo datorie, deși legea spune că oamenii trebuie informați anual”.
O altă băcăuancă s-a trezit cu un debit la CAS de circa 1.000 de lei, după ce și-a vândut, prin 2008, acțiunile la FPS, pe care a obținut 140 de lei. „Aberant este că în situația în care nu ai venituri lunare, dar ești depistat că ai avut venituri din cedarea folosinței locuinței, bunurilor, dividende, dobânzi depozite, calculul se face din oficiu, aplicându-se 6,5 la sută la salariul minim pe economie, presupunându-se că în fiecare lună ai obținut aceste sume – explică Doina Sîrghie. Legea prevede ca aceste persoane nedreptățite să depună contestație la CAS, pentru ca apoi să poată merge în instanță. Este posibil să câștige în instanță ștergerea penalităților, pe motiv că nu li s-a adus la cunoștință la timp despre existența debitului”.
„Aberant este că legea ne obligă să fim asigurați”
Avocatul Poporului va trimite adrese la CAS prin care să atragă atenția instituției asupra obligației de a informa la timp oamenii. „În același timp, Ministerul Sănătății ar trebui să modifice legislația în domeniu – precizează Doina Sîrghie. Legea, în fiecare articol, se referă la asigurați. Or, reclamanții despre care am vorbit nu sunt asigurați și nu există raporturi între ei și CAS pentru că nu beneficiază de niciun serviciu. Pe de altă parte, aberant este că legea ne obligă să fim asigurați chiar dacă nu vrem. Ni se impune contribuția în lipsa unui contract cu CAS”.
Purtătorul de cuvânt al CAS, Iulian Oboroceanu, confirmă că, potrivit legii, calculul contribuției la CAS se face raportat la salariul minim pe economie și nu la veniturile realizate, în cazul persoanelor care nu au alte venituri. „Noi am trimis oamenilor înștiințări imediat ce am primit baza de date de la Finanțe – mai spune Iulian Oboroceanu. Anul acesta am primit pentru acum patru ani”. Reprezentanții CAS le recomandă celor care pleacă în străinătate pentru o perioadă mai mare de timp să se adreseze instituției pentru a primi cea mai bună recomandare. „Se analizează fiecare caz în parte și, dacă este asigurat în altă țară a Uniunii Europene, se poate decide scoaterea asiguratului din evidența medicului de familie” – explică Iulian Oboroceanu.
Ina a zis
contributia la asigurarile de sanatate este 5,5% !!!!!
Doina Sirghie a zis
Deși prin Deciziile nr. 1494 din 23 decembrie 2010 și 335 din 23 mai 2011, Curtea Constituțională a constatat ca fiind neconstituțională teza finală a articolului, 257 lit f., apreciind că obligația instituită poate conduce în practică, la obligarea asiguratului de a plăti o contribuție mai mare decât înseși veniturile realizate, dispozițiile neconstituționale se aplică în continuare, cu toate că, potrivit art. 31 alin. 3 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
Având în vedere că până la această data, Parlamentul nu a pus de acord prevederile art. 257 lit. f cu dispozițiile din deciziile Curții Constituționale, din punct de vedere juridic, deciziile de impunere privind contribuțiile la asigurările sociale de sănătate emise după publicarea deciziilor Curții Constituționale, respectiv, data de 23 decembrie 2010, pentru cei ce se încadrează în situațiile reglementate de acest articol, sunt lipsite de temei legal.
Potrivit art. 257 lit. f din Legea nr. 95/2006, contribuția lunară de 6,5% se aplică asupra veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)- d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
zguma maria a zis
am vindut ap. meu si al sotului ,in contract era trecut si fiul nostru ,acum dupa 3 ani fiul a primit o hirtie de la casa de pensii ca are de plata 8500 l plus dobinda 3500 .sotia lui lucreaz iar el cinta intr o formatie.l am trecut pe ac de vinzare cumparare ca sotul era plecat ,si urma s ai ramina lui ap.din bani de vinzare si a facut casa,care si asa nu au fost de ajuns.nu nea anuntat nimeni ca am avea ceva de plata .acum ce facem ca nu avem acest bani?
ion a zis
Ultimul meu venit a fost o indemnizatie de handicap de 33 lei in 2011. De atunci n-am lucrat nicaieri si n-am inregistrat nici un venit. Mentionez ca in prezent nici nu pot munci din cauza sanatatii, nu mai sunt persoana cu handicap cu acte in regula si nici nu ma incadrez la venitul minim garantat. Deasemenea nici nu-mi mai pot avea acces la sistemul sanitar pentru a-mi redobandi certificatul de handicap pentru ca nu sunt asigurat! Platesc si eu pe aproape patru ani din urma?! De la Casa de Asigurari de sanatate mi-au zis pe mail ca da! Aberant! Eu ce fac, astept preotul?!
OLARU a zis
Buna ziua.Am mostenit de la parintii mei un apartament pe care l-am vandut iar banii au fost dati copilului sa-si cumpere o casa. Intrebarea mea este -ce trebuie sa platesc la asigurari de sanatate.Eu nu sunt pensionara si nu am nici un venit.Traiesc din veniturile sotului si copiilor.Cat trebuie sa platesc la casa de asigurari de sanatate.(nu am card de sanatate,deci nu sunt asigurata,)Va rog un raspuns ca sunt disperata .Multumesc
Lupescu Adriana a zis
Sotul meu a fost angajat la firma, deci a platit si CAS . Avand si un P F nu l a instiintat nimeni ca trebuie sa plateasca in afara de impozit si Sanatate. In 2011 am primit instiintare ca figureaza la casa de asigurari cu 8000lei. Nu am avut bani, la casa de asigurari Iasi era moarte de om .Am reusit dupa un an am platit 7000lei dsr datoria a crescut la 21000.In afara de fsptul ca pot sa constat ca sunt legi camataresti ,ce pot sa fac?
miron mihaela a zis
Buna ziua! si eu am primit un astfel de plic desi am platit asigurarea de sanatate din 2011-2016 aprilie cand mam pensionat de ce mi-a venit si mie de plata daca eu sunt inregistrata la CNAS?