Iarna lui 2014 nu i-a luat în surprindere pe băcăuani. Cel puţin nu ca în alţi ani, astfel că, înarmaţi cu răbdare şi convinşi că paza bună trece primejdia rea, numeroşi băcăuani au renunţat la deplasări, atât în afara judeţului, cât şi în oraş, prefeâd confortul de la domiciliu. Aşa se face că luni, 27 ianuarie, după zile de cod galben de ninsoare şi viscol, peste municipiul Bacău domnea liniştea. Maşini imobilizate sub zăpadă, taximetrişti în aşteptare de clienţi, utilaje de deszăpezit, ceva întâzieri de trenuri şi zboruri, gospodari la lopată, două-trei echipaje de poliţie, călători la adăpost în localurile de pe lângă Autogară, aglomeraţie în staţiile de autobuz, copii lipsă, acestea sunt elementele tabloului de iarnă băcăuană…
Deszăpezirea în municipiul Bacău se face pe cartiere, în funcţie de gradul de circulaţie
Ninsoarea le-a dat bătăi de cap şi celor care s-au ocupat de deszăpezirea municipiului Bacău. La Primăria Bacău s-a făcut un grafic de deszăpezire, pe cartiere, în funcţie de cât de des sunt circulate acestea şi s-a scos la treabă noul UNIMOG cu freză. „~n şase ore am lucrat două cartiere, Bistriţa Lac şi Banca Naţională – a declarat viceprimarul Mihai {uştac. Cu utilajele clasice, adică 30, ne trebuia o noapte pentru fiecare cartier ca să le putem decongestiona. De când a început ninsoarea suntem în teren, pentru eliberarea carosabilului şi prevenirea formării poleiului. Cu acest UNIMOG cu freză vom intra pe toate străzile care au spaţii verzi generoase ce ne permit să depozităm zăpada, iar pe trotuare cu frezele mici”.
În cursul zilei de ieri se lucra în zona Pieţei Centrale, Mihai Viteazu, Războieni, Vasile Alecsandri, adică acele străzi în care sunt cele mai multe unităţi şcolare. Spre seară erau programate Cartierul Nord între străzile Mioriţei şi Digu Bârnat şi în zona de Sud – Proiectantului şi Bicaz şi apoi strada Carpaţi.
Viceprimarul municipiului Bacău face şi un apel la conducătorii auto. „Îi rugăm pe posesorii de maşini care au parcate autoturismele în zonele unde se deszăpezeşte să le mute atunci când sunt anunţaţi sonor de reprezentanţii Poliţiei Locale – a precizat Mihai Şuştac. Astfel ne vor uşura munca şi deszăpezirea va fi eficientă”.
La dat zăpada, cu preotul în frunte
Dis-de-dimineaţă, pe platoul din faţa catedralei ortodoxe „Sf. Nicolae” cinci enoriaşi mânuiau lopeţile făcând pârtie prin valurile de zăpadă. Printre ei, despicând vârtos nămeţii, se afla şi parohul acestui locaş de cult, preotul Constantin Busuioc. „Aveţi grijă la trecători!” – îi avertiza părintele Busuioc pe ceilalţi muncitori care manevrau lopeţile cu gesturi largi. Apoi a continuat: „Aşa-i iarna, trebuie să facem cărare ca să poată ajunge credincioşii la Sfânta Biserică.” Au continuat munca până când au curăţat zăpada care a troienit trotuarele din jurul catedralei „Sf. Nicolae”.
Trei şcoli din judeţ, în continuare închise
Din această dimineaţă preşcolarii şi şcolarii de la toate unităţile din învăţământ din judeţ, cu trei excepţii, au reînceput cursurile. Inspectiratul {colar Judeţean Bacău a anunţat luni că rămân suspendate cursurile în trei şcoli din judeţ, respectiv la {coala Gimnazială „Ioniţă Sandu Sturdza” din Săuceşti, {coala Gimnazială din Vutlureni şi {coala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Berzunţi, unde condiţiile meteorologice nu permit încă accesul elevilor în şcoli. Luni, toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ au fost închise.
La adăpost de iarnă
Circulaţia rutieră în municipiul Bacău s-a desfăşurat cu dificultate în cursul zilei de luni, dar nu ca în alţi ani, remarcându-se chiar o prezenţă redusă a numărului de autovehicule. Aceasta, bunăoară, şi ca urmare a suspendării, pe tot parcursul zilei de luni, a cursurilor şcolare, decizie anunţată duminică după-amiază de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău. Traficul a fost degajat, însă, şi ca urmare a conştientizării conducătorilor auto a faptului că pentru anumite deplasări chiar nu este nevoie de maşină, existând variante alternative, în funcţie de distanţe, precum trenuri, autocare, autobuze, taxiuri sau… mersul pe jos. Spre deosebire de alte zone aflate sub incidenţa codurilor de vreme potrivnică, niciun tren cu plecare/ajungere/staţionare în Gara Bacău nu a fost anulat, înregistrându-se totuşi întârzieri de circa o oră, o oră jumătate, în cursul nopţii de duminică spre luni, la trenurile de călători care au venit dinspre Bucureşti. Curse anulate au existat însă la rutele extrajudeţene operate din Autogara Bacău, amintindu-le aici pe cele având ca destinaţie Constanţa, Bucureşti, Braşov, Vaslui, Dorohoi. De asemenea – ne-a informat Dispeceratul Autogării Bacău – au fost anulate cursele care efectuat transportul elevilor în judeţ, interjudeţean neînregistrându-se probleme majore.
Tiruri parcate la Real
Că şoferii s-au mai disciplinat, neaventurându-se la drum în condiţiile în care acesta este impractiabil pe anumite distanţe, ne-au confirmat-o şi reprezentanţii Poliţiei Rutiere Bacău. Astfel, faţă de acum doi ani sau anul trecut, acum un număr relativ mic de conducători de TIR-uri a fost tras pe dreapta, de la impunerea restricţiilor de circulaţie spre Bucureşti, respectiv 22 până la orele amiezei de luni. „De astăzi (luni, n.r.), de la ora 6.00, până la ora 13.00, am oprit şase tiruri pe care le-am direcţionat către parcarea de la Real – ne-a spus un membru al echipajului Poliţiei Rutiere Bacău, aflat la ieşirea din Bacău spre Bucureşti. Am remarcat, – ne-a spus acesta – că oamenii au început să înţeleagă, să se informeze cu privire la condiţiile de drum şi să nu se aventureze”
Întârzieri nesemnificative la Aeroport
Traficul pe Aeroportul Internaţional „George Enescu” Bacău a intrat cât de cât în normalitate. Dacă în week-end întârzierile erau de câteva ore la mai toate zborurile, acum acestea au ajuns la 20 de minute. „Întârzierile sunt de un sfert de oră, 20 de minute – a declarat Lucian Sion, director tehnic la Aeroportul Bacău. Cursa de Londra de luni dimineaţă a plecat la 6.50 şi era programată la 6.30. Aşteptăm cursa retur de Londra la 14.15 şi apoi plecarea la Roma, programată la 14.45”.
Ambulanţa cere primăriilor să deszăpezească drumurile
Iarna nu a dat de furcă prea mult nici Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Bacău. Ba, mai mult, spre deosebire de alţi ani, când în condiţii meteo similare numărul de apeluri la 112 era în continuă creştere, acum acesta a fost mai mic decât în zilele obişnuite. „Chiar nu au fost probleme deosebite, nu ca în alte zone aflate sub incidenţa codurilor meteo portocaliu şi roşu. Solicitările au fost mai puţine ca de obicei şi nu avem maşini blocate în trafic – ne-a spus dr. Adrian Colibaba, directorul medical SJA Bacău. Se circulă mai greu, iar acolo unde se impune îi rugăm pe primari să iasă cu maşinile la deszăpezit drumurile”.
Aceleaşi trei drumuri judeţene rămân închise
Secţia Drumuri Naţionale Bacău a anunţat ieri că se circula pe toate drumurile naţionale din judeţul Bacău, în condiţii de iarnă. Partea carosabilă era acoperită cu un strat de zăpadă frământată de 1-3 cm.
~n perioada valabilităţii avertizării meteorologice se menţine măsura închiderii temporare a trei sectoare de drumuri judeţene: DJ 207F Pădureni – Ilieşti, DJ 252 Ocheni – Găicena şi DJ 252 B Gioseni – Bazga. Drumurile cu circulaţie îngreunată erau DJ 252C Marvila – Corbasca – Gherdana, DJ 119A Conţeşti – Bereşti şi DJ 206B Parava – Dumbrava.
E-ON a intervenit la Strugari
O echipă de intervenție a E-ON s-a deplasat luni în comuna Strugari, pentru a remedia o avarie apărută la rețeau de distribuție a energiei electrice, ce a afectat aproximativ 100 de consumatori.
Lt. Andrei Grecu, ofițer relații publice ISU Bacău a declarat: „Conform informării de la furnizorul de energie electrică și gaz, s-a produs o avarie la un pod de transformare în comuna Strugari, unde trei echipe se află în teren și acționează pentru înlocuirea acestuia. În rest, nu mai sunt localități afectate în județul Bacău care să nu fie alimentate cu energie electrică și gaze naturale“. Defecţiunea a fost remediată la ora 14.25.
Studenţii, păsuiţi în sesiune
Studenţii de la Universitatea „Vasile Alecsanri” din Bacău, care în aceste zile nu pot ajunge la examenele din sesiune, nu vor fi trecuţi absenţi. Conducerea unităţii de învăţământ universitar băcăuană a comunicat în cursul amiezei de luni, 27 ianuarie, că în urma şedinţei extraordinare a Consiliului de Administraţie s-a hotărât „ca perioada începând cu ziua de sâmbătă, 24 ianuarie, şi până marţi, 28 ianuarie, să fie sesiune de examene deschisă, din cauza condiţiilor meteo”. ~n acest context, studenţii care nu pot ajunge la examene nu vor fi trecuţi absenţi în cataloage, urmând să se prezinte la evaluări la o dată ulterioară, stabilită la nivelul fiecărei facultăţi.
Mădălina ROTARU
Liviu MAFTEI
Claudiu TĂNĂSESCU
Adina PELIN
Alina a zis
Nu înțeleg de ce printre drumurile cu probleme nu este trecută și porțiunea UNGURENI- BOTEȘTI- VIFORENI?!?!?!?
adrian herghelegiu a zis
bacauanii tineri nu stiu ca in zona catedralei unde dimineata este crima si pedeapsa sa te afli in zona cu masina in trafic exista o strada care se numea 15 august si facea legatura cu str. bacau piatra asa se numea pe atunci si avea ca scop fluidizarea daca se poate spune asa.Politia de la circulatie mai rau incurca decat sa ajute.