Numeroase sesizari ajung, in mod constant, in atentia inspectorilor sanitar-veterinari din partea bacauanilor, cu privire la calitatea unor produse alimentare achizitionate de la diferiti comercianti. Verificarile acestora precum si cele efectuate in cadrul controalelor tematice au dus la constatarea faptului ca una dintre deficientele cele mai frecvente intilnite la agentii economici o reprezinta etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare. In acest sens, pentru a evita orice neplacere, reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau atrag inca o data atentia cumparatorilor la ceea ce urmeaza sa achizitioneze. „In urma verificarilor la agentii economici au fost depistate numeroase nereguli legate de modul de etichetare al produselor. Printre acestea se numara lipsa datelor de informare la comercializarea produselor alimentare, lipsa datelor de identificare a producatorului, etichete cu stersaturi si modificari sau etichete partial rupte sau deteriorate. Atentionam consumatorii, ca in momentul cumpararii de produse alimentare sa verifice foarte atent eticheta si, in special, data expirarii, temperatura de depozitare si componenetele lor”, a precizat dr. Vlad Gheorghita, purtator de cuvint DSVSA Bacau. Ceea ce trebuie sa stie potentialii cumparatori este faptul ca, potrivit normelor in vigoare, este interzisa reetichetarea unui produs, toate mentiunile legate de acesta trebuind sa fie scrise in limba romana, inteligibil si vizibil, neacoperite sau separate prin cuvinte ori desene. De asemenea, inscrisul nu trebuie sa prezinte modificari, stersaturi, adaugiri sau inlocuiri. „Termenul de valabilitate, cantitatea neta si denumirea sortimentului trebuie mentionate pe acelasi cimp vizual, eticheta produsul netrebuind sa induca in eroare consumatorul. In cazul produselor de carne congelate este obligatorie mentiunea «produs congelat» si «a nu se recongela dupa decongelare»”, a mai spus dr. Vlad. Inainte de cumparare, consumatorii sint sfatuiti sa verifice cu atentie denumirea produsului, sa vada daca sint mentionate numele si adresa completa a fabricantului, producatorului ori distribuitorului, sa fie extrem de atenti la termenul de valabilitate al produsului, cantitatea neta, conditiile de pastrare, lista ingredientelor si cantitatea acestora precum si la procedeul de fabricatie sau natura tratamentului utilizat (crud, sarat, afumat, fiert, fript, pasteurizate, congelat etc.). Nu in ultimul rind, spun inspectorii DSVSA Bacau, nu trebuie ignorata, in cazul carnii/organelor, lipsa marcii de sanatate care trebuie sa fie aplicata direct pe acestea. Daca se intilnesc probleme, cumparatorii sint sfatuiti sa sesizeze imediat DSVSA Bacau, pentru aceasta avind la dispozitie numerele de telefon 0234/586233 sau 0234.586.372. (M. ROTARU)
claudia a zis
Foarte mule produse nu au producator.chiar dintre cele vestite