În perioada 24 – 30 aprilie, în Bacău are loc „Săptămâna comemorării genocidului împotriva armenilor”, eveniment organizat prin parteneriatul Uniunii Armenilor din România (UAR)-Filiala Bacău cu mai multe instituții publice locale. Scopul este îndreptarea atenției tuturor actorilor comunității asupra împlinirii, pe 24 aprilie, a 99 de ani de la tragicul moment în care sute de armeni au fost executați de organizația Junii turci.
Manifestarea a debutat joi, 24 aprilie, la sediul Uniunii din Bacău, printr-o sesiune de referate și comunicări pe tema „Genocidul împotriva armenilor”, fiind urmată vineri, 25 aprilie, de o amplă acțiune în Piața Tricolorului din Bacău, în prezența senatorului Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România și a autorităților locale. Derulată sub denumirea „Comemorarea a 99 de ani de la genocidul împotriva armenilor 1915 – 2014”, activitatea a debutat prin aprinderea, în piațetă, de către elevi, reprezentanți ai UAR Bacău și autorități deopotrivă, de candele în forma de cruce, 1915. Momentul a fost urmat de discursuri la temă rostite de invitați și, desigur, de o prelegere – „Genocidul armean” – susținută de Vosganian, cel din urmă punând accentul pe necesitatea recunoașterii în mod oficial a genocidului armean și solicitând luarea de poziții în acest sens de către toate partidele politice. “Noi, armenii din întreaga lume, credem că 2015 (când se împlinesc 100 de ani de la genocidul împotriva armenilor, n.r.) trebuie să fie un an al lucidității, nu doar unul dedicat armenilor. El trebuie să fie un an al recunoașterii genocidului – a spus Varujan Vosganian, președintele UAR. Genocidul împotriva armenilor trebuie să facă obiectul unui simbolic tribunal internațional care să condamne ceea ce a fost, să-l califice drept genocid și să asume aceste fapte. Cred că este momentul ca partidele politice din România, nu doar reprezentanții în Parlament ai minorităților, să ia poziție șI să conjunge sentimente de solidaritate cu ceea ce s-a întâmplat, într-o declarație a Parlamentului României, așa cum au făcut-o parlamentele din întreaga lume”.
Săptămâna genocidului împotriva armenilor se va finaliza pe 30 aprilie cu Simpozionul “Pe urmele culturii și civilizației poporului armean”, o cercetare-acțiune ca un spectacol sub forma unui dialog cultural, ce se va desfășura la Sala Ateneu din Bacău. Alături de UAR Bacău, parteneri de proiect sunt Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Comunitatea Tinerilor Armeni din România – Filiala Bacău, Casa Corpului Didactic Bacău, Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Cultural-Științifică “Vasile Alecsandri”, Instituția Prefectului Județului Bacâu, Consiliul Județean, Primăria Bacău, Filarmonica “Mihail Jora”, Școala “Spiru Haret” Bacău șI Colegiile “Gheorghe Vrănceanu”, “George Apostu”, “Ștefan cel Mare” șI “Ion Ghica” Bacău.
Lasă un răspuns