O expoziție-fulger organizată de Casa de licitații Artmark a prezentat tablouri de Grigorescu, Petrașcu, Tonitza și alți pictori celebri. Cele 50 de opere expuse au estimări de la câteva sute la 65.000 de euro și vor putea fi licitate pe 19 și 21 noiembrie.
Casa de licitații Artmark, cea mai mare casă de licitații din România, a promovat în Bacău, într-un turneu pe care l-a autocaracterizat ca fiind unul „fulger”, cei mai valoroși artiști români ale căror tablouri vor putea fi licitate pe 19 și 21 noiembrie. Opere semnate Grigorescu, Tonitza, Petrașcu, Aman, Iser, Pallady sau Vermont (ultimul dintre ei artist băcăuan, 1866 – 1932), dar și Nicu Enea, Baba, Bălașa, Piliuță, au putut fi admirate în expoziția deschisă, duminică, 10 noiembrie, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Complexul Muzeal, Lions Club „Sf. Gheorghe” și colecționarul băcăuan Ioan Catană au sprijinit această inițiativă. Bacăul a intrat, astfel, în vizorul liderului pieței românești de artă.
Artmark a venit în Bacău cu o parte dintre capodoperele picturale ale celor mai apreciați și bine cotați artiști români ai tuturor timpurilor, precum și cu obiecte de colecție. Vernisajul de presă al expoziției a avut ca punct de plecare „Tendințele actuale ale pieței de artă în România”. „Expoziția – a spus președintele Artmark, Manuela Plăpceanu – se înscrie într-un proiect mai larg, al accesibilizării dialogului cu arta. Aceasta înseamnă, între altele, și prețuri accesibile. Astfel, peste 70 la sută dintre lucrările aduse în Bacău, o selecție dintre cele care vor intra în licitație peste o săptămână, au prețuri de pornire de sub 1.000 de euro.” Dintre operele expuse la Bacău, „Interior la Viforâta”, de Gheorghe Petrașcu, are o valoare estimativă de 45.000 – 65.000 de euro, „La șipot”, de Ion Theodorescu-Sion, 20.000 – 30.000 de euro, „Curcanul” lui Eustațiu Stoenescu 15.000 – 25.000 de euro, iar „Visare – Portretul Zettinei Urechia”, de Nicolae Grigorescu, 8.000 – 15.000 de euro.
Interesante și, deopotrivă, cu mare valoare artistică și de patrimoniu, au fost și obiectele de colecție expuse în Bacău. Ne-au încântat „Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman” a lui Dimitrie Cantemir, ediție tipărită la Londra în 1734, exemplar complet, cu toate gravurile care cuprind și portretul autorului și pe cele ale sultanilor și chiar planul Constantinopolului (preț de pornire 4.000 de euro), dar și foarfeca de breaslă, decorată cu elemente de alamă și inscripția anului 1848 (350 de euro). Nasturii de argint cu figurile evengheliștilor, de la mijlocul secolului al XVIII-lea (400 de euro), caseta de argint pentru secrete, din aceeași perioadă (350 de euro), călimara de scrib, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, serviciile de cafea, cabinetul de boudoir și altele au fost la fel de admirate.
Casa de licitații Artmark a fost înființată în anul 2008, în București, și selectează, evaluează și pune în circuitul pieței de artă opere cu autenticitate garantată. În paralel, susține și activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziții de artă de anvergură națională. Artmark deține 75 – 80% din piața de artă românesacă și a organizat peste 100 de licitații de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă și obiecte de colecție. Vânzările publice (prin licitații de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro, în 2011, la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piață a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane de euro, în 2011, la aproximativ 14,6 milioane de euro în 2012.
Din anul 2010, datorită inițiativei susținute de Artmark a unor colecționari, mai multe capodopere ale artei românești vândute prin licitație au fost oferite expunerii publice în muzee naționale de artă din țară și străinătate.
Pe 19 noiembrie va avea loc Licitația de Alb-Negru și Licitația „România Iluministă – Primele Lumini”, la Athenee Palace Hilton, iar pe pe 21 noiembrie Licitația de valori tradiționale și Licitația de design, la Radisson Blu Hotel, ambele locații în București. Licitarea se poate face și prin telefon sau pe un cont de mail Artmark Live, pe site-ul Artmark.
Petru DONE
Lasă un răspuns