Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau va efectua joi, 26 mai, un exercitiu de cooperare in aval de barajul Poiana Uzului. Misiunea vizeaza activitatea comitetelor locale si serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta a oraselor Darmanesti si Tg. Ocna si a comunei Dofteana. Conducerea ISU Bacau urmareste prin astfel de exercitii o mai buna pregatire a pompierilor din teritoriu care trebuie sa actioneze in orice moment pentru asigurarea protectiei populatiei, animalelor si bunurilor materiale in cazul producerii de inundatii datorate unei avarii majore la lucrarea hidrotehnica Poiana Uzului. „Exercitiul de joi are drept scop antrenarea membrilor comitetelor locale pentru situatii de urgenta in vederea punerii in aplicare a Planului de aparare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la constructii hidrotehnice si poluarilor accidentale. Cu aceeasi ocazie se testeaza si Planul de evacuare in situatii de urgenta, in vederea realizarii in scurt timp si in mod organizat a instiintarii, alarmarii si evacuarii populatiei, animalelor, bunurilor materiale si valorilor de patrimoniu”, a precizat lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau. Prin intermediul acestui exercitiu se va urmari antrenarea personalului cu responsabilitati in avertizarea populatiei si a institutiilor economice si sociale situate in aval de lacurile de acumulare, in caz de accidente la constructii hidrotehnice. Astfel de instruiri au rolul de a limita efectele inundatiilor si de a intari cooperarea cu institutiile deconcentrate.
Scenariul exercitiului
La inceputul lunii mai, precipitatiile in bazinul hidrografic al riului Uz si Trotus au avut o medie zilnica de 40 – 60 l/mp. Prognoza hidrologica deloc favorabila arata ca nivelul in lac va depasi 509,75 mdM, drept pentru care pe 23 mai, la ora 07.00, s-a instituit „Situatia de atentie”. Debitul afluent estimat este de 80 mc/s, din acumulare deversindu-se cu un debit de 40 mc/s. Pompierii spun ca pe 23 mai, la ora 20.00, s-a constatat aparitia unor mici alunecari de teren pe versantul nordic al muntelui Carunta, existind pericolul ca viteza alunecarii sa creasca si sa disloce un volum important din apa lacului. Cantitatile de precipitatii in bazinul hidrografic al riului Uz au depasit media zilnica de 100 l/mp prognozindu-se depasirea „Cotei de atentie” la statia hidrometrica Cremenea. Pe 24 mai ora 08.30, in bazinul piriului Uz precipitatiile cumulate au depasit 120 l/mp, prognozindu-se un debit afluent de circa 400 mc/s. Incepind cu ora 10.30 s-a trecut la evacuarea unui debit de 120 mc/s din Acumularea Poiana Uzului. In sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau din 24 mai, s-a instituit „Situatia de alarma”. Ulterior, pe 26 mai, la ora 08.30, in bazinul Uz precipitatiile cumulate au depasit 40 l/mp. Astfel, s-a instituit „Situatia de pericol” si s-a dispus mentinerea debitului evacuat la 120 mc/s.
Alarma la dezastre
Ca urmare a crsterii frontului si a vitezei de alunecare a terenului si prognozarii depasirii „Cotei de pericol”, pe 26 mai, la ora 11.00, s-a dispus presedintilor comitetelor locale pentru situatii de urgenta introducerea semnalului de alarmare „Alarma la dezastre” si trecerea la evacuarea populatiei, animalelor si bunurilor materiale si informarea permanenta a Centrului Operational Judetean Bacau al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, asupra situatiei din zona de responsabilitate. „Dupa trecerea undei de viitura presedintii comitetelor locale pentru situatii de urgenta impreuna cu Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau vor lua masuri pentru reabilitarea zonelor afectate, localizarea si inlaturarea urmarilor dezastrului. Alaturi de ISU Bacau, participa si celelalte forte de interventie. Imdeiat dupa dezastru, se va asigura apa si hrana pentru persoanele si animalele afectate sau evacuate; se va asigura cazarea si adapostirea persoanelor afectate sau evacuate; asigurarea energiei pentru iluminat, incalzire si alte utilitati; reabilitarea zonei afectate; acordarea de ajutoare de prima necesitate, despagubiri si asistenta sociala si religioasa.
Lasă un răspuns