• lipsa banilor pentru medicamente și hrană a făcut ravagii printre pensionari • în două zile, Casa de Pensii a acordat peste 150 de ajutoare de deces
Sărăcia și viața de mizerie a creat în pragul sărbătorilor, care ar fi trebuit să reprezinte pentru mulți dintre noi prilej de bucurie, numeroase victime în rîndul bătrînilor. În prima săptămînă de lucru din acest an, solicitările de ajutor de decese depuse la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău au depășit așteptările cnducerii instituției . „Programul de lucru pentru eliberarea ajutoarelor de deces este lunea și joia. În aceste zile, pensionarii sau urmașii acestora au venit în număr foarte mare pentru a solicita ajutor de deces. Luni a fost necesar să trimitem mașina după bani la bancă de trei ori, pentru că nu am putut estima de la începutul zilei numărul solicitanților, iar joi, mașina a mers la bancă de două ori”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director general la CJP Bacău. În cele două zile, Casa de Pensii a acordat peste 150 de ajutoare de deces, în valoare totală de 800 de milioane de lei. „De obicei, aceasta era media lunară a ajutoarelor acordate”, ne-a mai spus directorul general Dumitriu.
Mai bine de 60% dintre solicitări pentru ajutorul de deces au venit din mediu rural, semn că acolo sărăcia este și mai acută. Dar nici în orașe bătrînii nu o duc pe roze, pentru că și aici cererea de ajutoare de deces este alarmantă și indică sărăcia cruntă cu care se confruntă pensionarii. Pentru că nu au bani pentru medicamente, pentru o alimentație consistentă și în fiecare zi sînt nevoiți să mai renunțe la cîte ceva, pensionarilor nu le rămîne decît să își încheie prematur conturile cu viața și să spere că măcar moartea le va aduce liniștea necesară. „Moșneagul meu abia aștepta să-și vadă fata. Nu o mai văzuse de aproape doi ani. E plecată la muncă în Italia, pentru că aici nu mai putea rezista. De acolo, ne mai ajuta și pe noi. Maricica ne-a anunțat că vine de Crăciun și nu mai puteam de bucurie. Dar, pînă să vină ea, Ion s-a dus. Era bolnav, suferea cu inima și plămînii, iar bani pentru medicamente nu aveam. Noroc că stăm la țară și mai avem o găină în bătătură, că altfel am fi rămas și fără mîncare. Toți banii de la fată s-au dus pe medicamentele noastre. După Crăciun, în loc să fim fericiți că sîntem toți, a trebuit să ne îmbrăcăm doliu”, ne-a povestit Lucica Prihoancă, o femeie de 59 de ani, pentru care aceste sărbători au adus numai durere. Femeia și alte persoane îndoliate stăteau la coadă la CJP Bacău pentru a-și face documentele necesare obținerii ajutorului de înmormîntare.
Începînd cu acest an, cuantumul ajutorului de decest s-a mărit. Pentru asigurații și pensionarii care au decedat după 1 ianuarie, rudele care s-au ocupat de cele veșnice vor primi un ajutor de 6.962.000 de lei sau jumătate, dacă este vorba despre urmași. Dar acești bani nu îi vor mai încălzi cu nimic pe bătrînii care au fost răpuși de sărăcie. (C.TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns