Anul European al Îmbătrînirii Active a adus mai multe evenimente dedicate acestei categorii de persoane din Bacău u marți a fost un spectacol dedicat vîrstnicilor pe scena Teatrului Bacovia, iar de la începutul săptămînii au avut loc discuții pe tema îmbătrînirii active.
Cu ocazia anului Anului European al Îmbătrînirii Active și al Solidarității între Generații, instituțiile publice, diferite ONG-uri și asociațiile vîrstnicilor au organizat mai multe acțiuni dedicate acestei categorii de persoane. Marți, 16 octombrie, pe scena Teatrului Bacovia a avut loc un spectacol extraordinar dedicat pensionarilor și solidarității între generații. La începutul evenimentului, mai mulți tineri i-au întîmpinat pe invitați cu expoziții de fotografie, de carte sau lucrări și ateliere de lucru. Totodată, au fost făcute și nominalizările de către instituțiile de interes public din municipiul Bacău în vederea acordării de către Primărie a unor distincții pentru merite deosebite, cum ar fi „Cea mai activă senioare” și „Cel mai activ senior”, „Cea mai activă tînără” și „Cel mai activ tînăr”. Deschiderea spectacolului a aparținut Corului Veteranilor de Război, după care s-au cîntat piese din folclorul românesc. Protagoniștii au fost atît tineri cît și vîrstnici, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor, ai Club 60 plus, ai Colegiilor „George Apostu”, „Anghel Saligny”, „Ion Ghica”, precum și de la Asociația Veteranilor de Război – filiala „General Eremia Grigorescu” Bacău, Fundația de Sprijin Comunitar, Fundația „Constantin Brâncoveanu” și SOS Satele Copiilor Hemeiuș. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău alături de colaboratorii săi.
Discuții pe tema îmbătrînirii active
Cu o zi înainte de spectacolul de la Teatrul Bacovia, a avut loc un alt eveniment dedicat vîrstnicilor. Este vorba despre o sesiune de discuții care și-au propus să evidențieze acțiunile corelate cu îmbătrînirea activă și solidaritatea între generații. Oaspeții au fost conduși în sală de un lanț uman, simbol al solidarității, alcătuit din tineri și seniori. Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au fost dialogul și importanța solidarității între generații, nevoile și perspectivele în sprijinirea persoanelor vîrstnice, serviciile de asistență socială acordate acestora sau terapia prin artă. A fost prezentat și proiectul Comenius „Povestea unui viitor de aur al Europei”, prezentat de Colegiului Tehnic de Comunicații „N.V. Karpen”. „Una dintre cheile unei vieți sănătoase și armonioase o reprezintă implicarea activă cu credință, solidaritate și iubire, iar pilonii dăinurii unui neam sînt credința în Dumnezeu și solidaritatea dintre oameni”, a declarat Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului, în numele Primăriei Bacău. „Prin preocupările noastre, singuri ne facem tineri sau bătrîni, fiindcă tinerețea, la fel ca și bătrînețea, nu sunt un număr de ani, ci o stare de spirit. Trăiți cu entuziasm! Entuziasmul este dat de credință, iar credința vine din iubire, unicul izvor al frumosului”, a transmis Carmen Cioltan, director de cancelarie la Instituția Prefectului Bacău. În urma discuțiilor, au fost desprinse concluzii și s-au stabilit direcții de acțiune. La întînlire au participat subprefectul Constantin Dorian Pocovnicu, Dragoș Luchian – viceprimarul municipiului Bacău, secretarului municipiului – Nicolae Popovici și reprezentanți ai mai multor instituții băcăuane.
Lasă un răspuns