Dupa rusificarea tarista si sovietica prin uciderea si deportarea in Siberia a basarabenilor, pe de o parte, si aducerea asa-zisilor „specialisti” rusi (chiar daca era vorba de simpli functionari), pe de alta parte, a urmat o românizare fireasca, avindu-se în vedere originea comuna, începuta în anul 1989, cind s-a trecut la grafia latina, si continuata în anul 1992, cind s-a adoptat steagul tricolor si imnul „Desteapta-te române!”.
Din 4 aprilie 2001, cind parlamentul de la Chisinau (în urma aliantei dintre comunisti si crestin – democratii lui Iurie Rosca) a ales un presedinte comunist, in persoana lui Vladimir Voronin (fost ministru de interne în defuncta Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca si, în consecinta, beneficiarul unei pensii de circa 4.000 lei moldovenesti), s-a trecut la o re-rusificare a Republicii Moldova.
In anul 2009 vor avea loc alegeri parlamentare, iar bilantul guvernarii comunisto-voroniniene cuprinde urmatoarele „realizari” de re-rusificare: 1) s-au rupt acordurile cu România privind învatamintul; 2) s-a adoptat o lege privind „conceptul politicii nationale”, în care s-a pus accent pe moldovenism si s-a blamat românismul; 3) s-a renuntat la studierea „Istoriei românilor”, în favoarea unei „istorii integrate”, în care s-a revenit la falsurile ideologiei sovietice privind istoria Moldovei; 4) s-a schimbat denumirea „Ziua Independentei” cu „Ziua Republicii”; 5) s-a anulat, de fapt, sarbatoarea nationala – „Limba noastra cea româna”; 6) s-a îngropat legislatia lingvistica adoptata la 31 august 1989, limba rusa devenind, in practica, singura limba de comunicare cu republica separatista din Transnistria si cea autonoma din Gagauzia; 7) s-au reabilitat simbolurile ideologiei comuniste si sovietice, inclusiv statuile lui Lenin; 8) s-a initiat un atac concentrat împotriva intelectualitatii proromâne.
În lumina acestor „realizari” se înscriu si recentele actiuni ale presedintelui Voronin: 1) pe 24 august, de „Ziua Eliberarii”, o sarbatoare cu pronuntat caracter filorus, el a fost prezent, depunind si o coroana de flori; 2) pe 31 august, cu ocazia sarbatorii „Limba noastra cea româna”, s-a distins prin lipsa la toate manifestarile, delegindu-si reprezentativitatea ministrului Culturii, Artur Cozma. Deh, unde îi miroase a românism, nu-i place ocupantului fotoliului prezidential de la Chisinau, fugind de acolo ca dracul de tamiie!
Cu ocazia zilei de 1 septembrie, ministrul Educatiei si Tineretului, Larisa Svaga, colega de partid cu Vladimir Voronin, a trimis o scrisoare în care, pentru prima lectie a anului scolar, este propus genericul „Moldova sunt eu, esti tu – este ceea ce am mostenit, ce iubim, ce visam”. Adevaratele scopuri ale scrisorii apar în precizarea ca tema trebuie sa fie abordata, citez: „în contextul sarbatoririi, în anul 2009, a 650 ani de la întemeierea Statului Moldovenesc (Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 1365 – IV din 6 noiembrie 2007)”.
Dar, politica voronineana de „smirna”, de supunere cazona la ordinele Kremlinului s-a vazut înca o data foarte clar, cu ocazia evenimentelor de la începutul lunii august a.c. din Caucaz, cind tancurile rusesti au ocupat o parte din teritoriul Georgiei. În cadrul politicii expansioniste a Kremlinului este foarte important ca trupele rusesti sa ramina în Transnistria, precum si în Osetia de Sud si Abhazia, pentru a avea cit mai multe capuri de pod. De aceea, presedintii Putin si Medvedev au facut si fac în continuare mari eforturi pentru a îngheta un timp cit mai lung conflictele din acele zone. Or, presedintele georgian Saakasvili a înfruntat Kremlinul si a încercat sa intervina „manu militari” pentru a impune suveranitatea statului sau în Osetia de Sud. În consecinta, trupele rusesti au ripostat „exagerat”, producind victime în rindul populatiei civile si o epurare etnica. Mai mult, presedintele rus Medvedev l-a chemat la Soci pe Vladimir Voronin, atragindu-i atentia ca situatia din Caucaz s-ar putea repeta si în cazul Transnistriei. Dar, presedintele de la Chisinau s-a comportat ca un „baiat bun”, fiind laudat de oficialul de la Moscova, în contrast cu cel de la Tbilisi, care a ramas acasa si a facut figura de „baiat rau” pentru filorusi.
În lumina acestor ultime „realizari”, se intrevede ca presedintele Voronin este gata sa faca orice compromis cu Moscova, ajungind sa aplice „ad literam” planul Kozak – de federalizare si de raminere a trupelor rusesti în Transnistria, altfel spus, de continuare la un nivel superior a re-rusificarii Republicii Moldova. ialista Moldoveneasca si, în consecinta, beneficiarul unei pensii de circa 4.000 lei moldovenesc la studierea „Istoriei românilor”, în favoarea unei „istorii integrate”, în care s-a revenit la falsurile idei
Lasă un răspuns