– Uniunea Europeană va acoperi 60% din cheltuielile cu reabilitarea termică din fonduri structurale și de coeziune – în prezent sunt întocmite proiectele pentru 138 de blocuri și încă 54 se află se află pe rol – cofinanțarea de la bugetul local va fi cu atât mai mică cu cât veniturile familiilor sunt mai mari
Ștefan POPA
Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Bacău va fi cofinanțată din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Proiectul de reabilitare a fost introdus pentru obținerea finanțării în Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, Axa prioritară de „Sprijinire a dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”. Uniunea Europeană va acoperi 60% din cheltuielile eligibile ale proiectului din fondurile structurale și de coeziune.
Cofinanțarea din partea autorității locale este invers proporțională cu veniturile pe membru de familie. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât scade cofinanțarea din partea autorității administrativ – teritoriale.
Dacă mai mult de 50% dintre familiile dintr-un bloc obțin un venit mediu lunar net pe membru până în 150 de euro, vor beneficia de cofinanțare din partea autorității locale de 30%, iar asociația de proprietari va suporta 10% din sumă.
În condițiile în care peste 50% dintre familii au venitul net lunar pe membru sub 350 de euro, administația locală va contribui cu 20%, iar asociația de proprietari cu același procent.
În cazul în care familiile obțin venit lunar net sub 500 de euro, administrația locală va contribui cu 10% din sumă, iar asociația de proprietari cu 30% din sumă.
„Uniunea Europeană a acceptat proiectul de aviz pentru reabilitarea termică, la Bruxelles. Acum este un fapt împlinit și banii Uniunii pot fi accesați și pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Fondurile disponibile sunt de 200 de milioane de euro, câte 25 de milioane de euro pentru fiecare regiune în parte, care vor merge către municipiile reședință de județ.
Reabilitarea va fi acoperită în proporție de 60 % din fonduri europene nerambursabile și 40% de cofinanțări. Am luat-o din timp și avem proiectele întocmite pentru 138 de blocuri, iar în prezent se află pe rol proiectele pentru încă 54 de blocuri. De acest proiect pilot va depinde accesarea fondurilor europene în viitor. Este o prioritate pentru noi să întocmim proiectele pentru blocurile cu probleme și să le includem în buget. Proiectul vizează blocurile de locuințe construite în perioada 1950 -1990”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.
Aleșii locali băcăuani au aprobat acest mod de finanțare în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Bacău, când a fost stabilit ca recuperarea sumelor plătite de autoritatea locală pentru finanțarea cotei de contribuție a asociațiilor de proprietari să fie recuperată prin taxa de reabilitare termică, taxă ce va fi amortizată pe o durată de șapte ani de la data înștiințării proprietarului. Prin acest proiect se urmărește îmbunătățirea condițiilor de confort interior și reducerea consumului de energie termică odată cu diminuarea costului pentru încălzire și apă caldă. Totodată se vor reduce emisiile poluante generate de producerea, transportul și consumul de agentului termic.
Regula alocării fondurilor este “primul venit, primul servit” și de aceea Primăria Bacău și-a făcut temele din timp să atragă fonduri cât mai multe din ceea ce îI revine Regiunii Nord – Est.
Lasă un răspuns