• săptămîna trecută, o bucată de pe fațada blocului Select din Bacău a fost cît pe ce să cadă peste consumatorii aflați pe terasa unui restaurant din apropiere • situațiile în care bucăți de tencuială desprinse din fațadele blocurilor riscă să amenințe viața trecătorilor au început să se înmulțească în Bacău • Inspectoratul de Stat în Construcții avertizează că despinderea fațadelor de pe blocuri poate fi un pericol real pentru orice băcăuan
O situație înregistrată în urmă cu cîteva zile în municipiul Bacău, cînd o bucată de tencuială de pe fațada blocului Select stătea să cadă peste consumatorii aflați pe terasa unui restaurant din apropiere, a readus în atenție problema refacerii și a întreținerii fațadelor imobilelor. Gheorghe Fesan, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Bacău, spune că, dacă în acest caz s-a intervenit imediat și a fost evitată producerea unui eventual accident, au fost situații în țară unde desprinderea fațadelor de pe blocuri s-a soldat cu victime omenești. „Sînt lucruri foarte importante care sînt mult prea ușor trecute cu vederea. În urmă cu aproape două luni, un băiețel de șase ani din
Brăila a murit în condiții similare. Cazuri asemănătoare s-au petrecut la Ploiești, în urmă cu mai multă vreme, în Galați, unde cîțiva oameni au scăpat ca prin minune fără să fie loviți de o placă de beton de peste o tonă, desprinsă din fațada unui bloc, și chiar în Bacău, acum aproape patru ani, cînd s-a desprins o astfel de bucată de tencuială de pe fațada unul bloc din Cornișa”, mai amintește inspectorul Fesan.
Fără a intenționa să semene panica printre locatari, inspectorul șef al ISC Bacău amintește că administratorii asociațiilor de proprietari sînt cei care trebuie, conform legii, să facă observațiile privind starea imobilelor pe care le au în administrare. În urmă cu cîteva săptămîni, ISC a trimis către cele cîteva sute de asociații de locatari și proprietari din județ înștiințări prin care administratorii erau informați depsre obligațiile care le revin în privința urmăririi comportamentului în timp a construcțiilor. „Interesul față de aceste adrese este destul de mic din partea administratorilor, deocamdată. Încercăm, totuși, să ne facem un plan în funcție de sesizările pe care administratorii le fac în răspunsurile la adresele noastre”, spune și inginerul Gică Acăr, inspector în cadrul ISC Bacău. Gherghe Fesan mai adaugă faptul că, dincolo de responsabilitatea administratorilor de a urmări intervențiile în timp executate asupra clădirilor pe care le au în administrare, legea spune că proprietarii sînt cei cărora le revine responsabilitatea întreținerii în stare corespunzătoare a imobilelor. Astfel, proprietarii trebuie să se îngrijească de efectuarea lucrărilor de zugrăvire și vopsire a părților exterioare ale clădirilor, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate, precum și efectuarea altor lucrări de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice. Practic, proprietarii caselor și ai apartamentelor de bloc vor trebui să aibă grijă ca fațadele să fie văruite și fără bucăți de tencuială căzute. „Dacă se întîmplă o tragedie din cauza desprinderii unei bucăți din fațade, proprietarul apartamentului din dreptul căruia a căzut tencuiala poate fi tras la răspundere”, mai atrage atenția inspectorul Acăr.
Toate aceste responsabilități rămîn însă undeva pe hîrtie. Cei mai mulți băcăuani nu au bani să-și zugrăvească prea des locuințele, așa că de tencuit și văruit fațadele blocurilor nici nu poate fio vorba. „Au trecut mai bine de 13 ani de cînd nu s-au mai renovat fațadele exterioare ale blocurilor. În plus, costurile unor astfel de lucrări sînt destul de mari”, recunoaște și Gheorghe Fesan.
Pînă cînd vor fi găsite soluții pentru rezolvarea acestor probleme, inspectorii ISC încearcă măcar să depisteze blocurile care prezintă potențial pericol în despinderea fațadelor. „Riscul cel mai mare în acest sens îl prezintă fațadele blocurilor orientate spre nord. Pentru moment, pentru locatari, unul dintre primele efecte ale desprinderii tencuielii de pe fațada exterioară îl reprezintă diminuarea confortului termic din locuință. Important este acum să evităm producerea unor accidente prin căderea bruscă sau necontrolată a acestor tencuieli”, a cocluzionat inspectorul Gică Acăr. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns