• mii de băcăuani se scaldă în fiecare vară în lacul de la Insula de
Agrement, deși apa este contaminată cu deșeuri, germeni și
streptococi
Calitatea îndoielnică a apei lacului din Insula de Agrement a stat
multă vreme în atenția autorităților locale și a instituțiilor abiliate să
se ocupe de calitatea și protecția mediului. Toate analizele de
laborator efectuate anual de Direcția de Sănătate Publică (DSP) au demonstrat faptul că apa lacului din Insula de Agrement nu este corespunzătoare din punct de vedere chimic și bacteriologic. În aceste condiții, oricine se aventurează să facă o baie în apa lacului din Insula de Agrmenet riscă în orice clipă să contacteze hepatită, afecțiuni ale pielii, paraziți intestinali și alte boli cu transmisie digestivă. Este și motivul pentru care, de mai bine de zece ani, DSP nu mai eliberează autorizație sanitară și nu mai permite, astfel, scădatului în apa lacului, iar cîteva pancarde care avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă intrarea în apă sînt așezate, la vedere, pe marginea lacului.
Toate avertismentele sînt ignorate, însă, sistematic, de mulțimea de tineri care înfruntă zilnic, în special în perioada de vară, pericolul contaminării cu afecțiuni dermatologice și nu numai, de dragul unei băi în apa lacului. Ionuț Maftei, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău, spune că, încă de la înființarea sa, lacul de la Insulă nu a fost gîndit din construcție pentru agrement. „Faptul că în jurul său s-a amenajat un spațiu verde și zona a început să fie căutată pentru petrecerea timpului liber este cu totul altceva. Încă de la înființarea sa, acest lac a fost gîndit ca o acumulare de rezervă pentru alimentarea cu apă industrială a fabricii Letea și a fostului Combinat de Îngrășăminte Chimice, actualul Sofert”, povestește Ionuț Maftei. Directorul SGA Bacău mai precizează că acum, după mai bine de 30 de ani de la construcția barajului de pe Bistrița, pînza de apă a scăzut foarte mult în adîncime datorită acumulăriilor de mîl și sedimente depuse pe fundul lacului. O decolmatare a lacului ar presupune cheltuieli foarte mari. „Practic, din punct de vedere strict economic, ar fi mai ieftin să realizăm un alt lac de acumulare, decît să îl decolmatăm pe cel existent”, a explicat directorul Maftei.
Iulian Movilă, inspector șef în cadrul Inspectoratului de Protecție a Mediului (IPM) Bacău, spune că este cunoscută de foarte multă vreme calitatea îndielnică a apei din zona Insulei de Agrement. „Pînă în urmă cu un an se credea că singura soluție pentru îmbunătățirea calității apei din aces lac ar fi oprirea, pentru o vreme a alimentării cu apă și drenarea sedimentelor adunate de-a lungul timpuli pe fundul lacului. După ce au fost făcute toate calculele s-a ajuns la concluzia că o asemenea operațiune este extrem de
costisitoare. S-a încercat o atenuare a pericolului pe care îl reprezintă depozitele de pe fundul lacului, atît pentru vegetația din apă, cît și pentru persoanele care se încumetă să se scalde aici”, a punctat Iulian Movilă. El a mai explicat că printr-o serie de manevre care se fac zilnic la barajul de la Șerbănești se încearcă o primenire a apei din lacul de acumulare. Acest lucru nu reprezintă, însă, o garanție că apa lacului va putea ajunge vreodată la un stadard acceptabil pentru un ștrand de agrement. Așa stînd lucrurile, singura soluție pentru prevenirea afecțiunilor ce ar putea fi contactate ar fi respectarea avertismentelor trase atît de DSP, cît și de IPM, și evitarea scăldatului în apa lacului din Insula de Agrement. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns