Frumosi la chip si la suflet, bucovinenii ies in evidenta oriunde s-ar afla. I-am revazut, la sfirsitul saptaminii trecute, pe bucovinenii din Bacau la reuniunea lor anuala, organizata de fiecare data pe 28 noiembrie, ziua in care Bucovina s-a reunit cu Tara. S-au implinit 91 de ani de la eveniment, iar bucovinenii au tinut sa fie din nou impreuna. S-au intilnit la Galeriile Alpha, impreuna cu prietenii lor, la chemarea filialei Bacau a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina. „La Adunarea generala a bucovinenilor, tinuta la Cernauti, din initiativa lui Iancu Flondor, Ion Nistor si a altor personalitati din Bucovina, s-a hotarit trecerea Bucovinei la Regatul Romaniei, la Patria Mama, de unde a fost smulsa in 1775 de Imperiul Habsburgic – a spus in deschiderea reuniunii presedintele filialei Bacau a spcietatii. Evenimentul are reverberatii pina la noi”.
Celor prezenti la aceasta reuniune, care a avut loc in ambientalul creat de expozitia de arta plastica a Silviei Tiperciuc, de la Galerie, le-a vorbit criticul si istoricul literar Constantin Calin, care a facut referire la o latura foarte valoroasa a Bucovinei, oamenii ei. „Noi, bucovinenii – a spus Constantin Calin -, ne intilnim si nu o data discutam aspectele istorice ale Unirii. Anul acesta vreau sa va arat o alta cale: am pus mina pe celebrele volume ale lui Nicolae Iorga «Oameni care au fost». Sint oameni care au iesit din viata, despre care se poate schita un portret cu linie definitiva”. Au fost, astfel, evocati Mihail Teliman, Simion Florea Marian, Atanasie Crimca, Tudor de Flondor, Nicu Flondor, Iancu Flondor, Vasile Burla, Dimitrie Onciul, Ioan Sbiera, Ioan Gramada, Vasile Bumbac, Vasile Nitu, Gheorghe Tofan, Eusebiu Popovici, Constantin Morariu si Grigore Filimon.
Tot in acest an, filiala din Bacau a societatii a mai organizat o inedita expozitie de fotografii document cu si despre bucovineni, odata cu lansarea unui album cu aceste fotografii, si a lansat cea de a doua editie a „Enciclopediei judetului Bacau”, in calitate de editor al acesteia. Anul trecut, filiala bacauana a lansat prima editie a Enciclopediei si a organizat si un adevarat pelerinaj la Cernauti si Cetatea Hotinului. (Petru DONE)
any a zis
Ehe, da’ ce bine i-au prins Bucovinei cei 143 de ani de captivitate in Imperiul Habsburgic! Nici Eminescu n-ar fi fost acelasi daca n-ar fi fost asa…
go west a zis
corect, de aceeabucovinenii sunt atat de gospodari, le-a prins bine ocupatia!