• dacă se ia în calcul inflația din 2003, bugetul de anul viitor este, în termeni reali, mai mic cu aproximativ trei la sută • conducerea Consiliului Județean apreciază că sumele pentru 2004 reprezintă 75 la sută din prioritățile anului în curs • Parcul Industrial HIT, cea mai importantă investiție de anul viitor
Bugetul pe anul viitor, votat de consilierii județeni, este de peste 2.320 de miliarde de lei. Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, se declară optimist. „Față de anul acesta, în 2004, bugetul are o creștere de 11,1 la sută, iar cel mai bun lucru este că 50 la sută din bani vor fi alocați lucrărilor de investiții”, spune președintele Lupu. El pune pe locul întîi investiția în construcția Parcului Industrial HIT Hemeiuși, la care lucrările trebuie să se termine în 2004. Dintre investițiile importante, demnitarul mai amintește continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă și la Muzeul de Științe ale Naturii. „La muzeu, sper că anul viitor vom finaliza lucrările, mai ales că, oficial, activitatea de aici a fost inaugurată”, afirmă Neculai Lupu. El mai spune că vor fi alocate fonduri importante pentru cofinanțarea lucrărilor din cadrul programelor SAPARD și RICOP și vor fi continuate programele de modernizare a drumurilor.
Doar o treime dintre solicitări pot fi onorate
În ciuda optimismului, specific fiecărui sfîrșit de an, lucrurile nu vor sta chiar ca pe roze în 2004, deoarece fondurile sînt insuficiente. Olga Hăineală, directorul executiv al Direcției Generale Buget – Finanțe a CJ, le-a prezentat consilierilor județeni un raport cu privire la bugetul pe anul viitor. Conform documentului, comparativ cu anul precedent, în 2004, banii alocați județului Bacău prezintă o creștere de 11,1 la sută, adică 2.320 de miliarde de lei, față de aproape 2.082 miliarde de lei în anul 2003. „Necesarul de bani în județ este de peste 6.517 miliarde de lei, iar resursele alocate de la bugetul de stat acoperă 35,5 la sută din solicitările localităților și 70 la sută din prioritățile anului în curs”, se arată în raportul prezentat.
Față de 2003, cele mai mari modificări vor apărea la cheltuielile cu asistența socială (cu 36 la sută mai mult), agricultură și silvicultură (plus 41 la sută), transporturi și telecomunicații (plus 75 la sută). În 2004, se vor cheltui aproape 37,5 miliarde de lei pentru rambursarea unor împrumuturi, adică mai mult cu 50 la sută decît anul trecut. Dobînzile pe care le are de achitat CJ anul viitor depășesc suma de 92 de miliarde de lei, adică de peste trei ori și jumătate decît în 2003.
Cele mai vitregite vor fi bugetele locale, ale căror resurse primite de la județ scad cu două procente, pînă la suma de 22,7 miliarde de lei. În aceste zile, consiliile locale din județ își fundamentează și aprobă bugetele comunale, orășenești sau municipale.
La ședința în care s-a discutat bugetul județului, consilierul Claudiu Boangiu a apreciat că „anul 2004 va fi unul al protecției sociale” și a solicitat mărirea numărului de personal de la Direcția Județeană pentru Asistență Socială și angajarea unor specialiști care să întocmească proiecte pentru atragerea de fonduri ale Uniunii Europene. Cu acești bani ar urma să fie finanțate programe de asistență și protecție socială. Propunerea a rămas să fie analizată din punctul de vedere al legislației, deoarece există, la CJ, în cadrul Direcției de Integrare Europeană, un angajat care se ocupă chiar de programele sociale.(Florin POPESCU)
Buget omenesc la Protecția Copilului
Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGPC) a fost, în
ultimul timp, una dintre marile bătăi de cap ale Consiliului Județean.
Pentru angajații din sistem devenise aproape o obișnuință ca, în a
doua jumătate a anului, să-și primească salariile și cu o lună
întîrziere. Din fericire pentru ei, în 2004 vor scăpa de această grijă.
„Bugetul pentru anul viitor este de 98 de miliarde de lei, la care se
adaugă alte 20 de miliarde de lei alocate centrelor de zi de la
Orbeni și Podu Turcului, dar și centrelor de la Moinești și
Comănești. Acestea aparțin consiliilor locale, dar nu putem să nu ne
mai interesăm de ele. În aceste condiții, putem spune că bugetul pe
2004 este mai bun decît cel de anul acesta, ținînd cont și de
strategia adoptată pînă în 2007. Banii primiți acoperă circa 85-90%
din necesar, asta în condițiile în care alocațiile de hrană și
îmbrăcăminte pentru fiecare copil vor crește considerabil de la 1 ianuarie. Oricum, salariile vor fi asigurate pentru tot anul”, ne-a
declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGPC.
Precizăm că bugetul
repartizat, inițial, DGPC în 2003 a fost de aproximativ 72 de
miliarde de lei, ceea ce a însemnat o acoperire a 60% din
necesități. De altfel, bugetul de austeritate de anul acesta a obligat
conducerea Protecției Copilului să lase neachitate a serie de
facturi. „Aveam și cîteva facturi restante din 2002, dar acum vom
putea plăti toate datoriile. Ne vom lua însă, toate măsurile necesare
pentru a ne încadra în buget, pentru că sper ca în luna noiembrie a
a anului viitor să nu mai cerem o suplimentare de buget” a mai spus
directorul Sorin Brașoveanu. Acesta a recunoscut, pe de altă parte,
că e posibil ca, la sfîrșitul lui 2004, să fie ceva probleme cu
cheltuielile materiale. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns