• lei, cerbi, cîini dingo, urși, și alte animale trăiesc la Buhuși datorită interesului și pasiunii arătate de cîțiva iubitori ai animalelor • în ciuda condițiilor nu tocmai prielnice, animalele o duc oricum mai bine decît locuitorii orașului • primăria din Buhuși speră ca, în cîteva luni, să preia Grădina Zoologică, a cărei întreținere costă, săptămînal, în jur de 4-500 de milioane de lei
Grădina zoologică din micuțul orășel Buhuși nu mai interesează pe nimeni din cei cu potențial financiar. În mod fericit, pasiunea, răbdarea și generozitatea unor oameni pasionați de animale și păsări a făcut ca, după 1990, ceea ce era punctul de atracție numărul unu al orașului, să nu piară pentru totdeauna de pe harta județului.
Cînd intri pe poarta „Muzeului Buhușului”, te întîmpină un peisaj dezolant. În stînga, într-un spațiu de cîțiva metri pătrați, lîncezesc, plictisite, două berze. După cum avea să ne spună un angajat, pînă ieri era doar una, însă au venit copiii și au mai adus încă o barză. Pe dreapta, liniștit și pasiv, se plimbă un cerb lopătar. Periplul nu este extraordinar, nici decorul. Varietatea animalelor nu te atrage în chip deosebit. Însă, dacă stai și enumeri ce întîlnești la Buhuși, rămîi surprins: găini, cocoși americani, cerbi, căprioare, urși carpatini, urși gulerați, cîini dingo, bivoli, ponei, babuini. Aceștia din urmă nu se sfiesc să mestece lejer pîine cu marmeladă, ierburi, mere și alte „delicatese” locale, pe care le aduc îngrijitorii. Îngrijitorii le aruncă urșilor bucăți de bostani. Atracția numărul unul o constituie, fără nici o îndoială, leii. Șase exemplare mature și trei pui simpatici sînt favoriții copiilor. Una dintre leoaice a avut ceva probleme cu un ochi, însă s-a vindecat după ce i s-a făcut un tratament. „I-am administrat un ser special. Și leul a fost bolnav, dar s-a însănătoșit și el”, explică inginerul Mihai Gheorghiu, cel care răspunde de întregul spațiu.
La Grădina Zoologică din Buhuși, care aparține Palatului Copiilor din Bacău, spațiul este departe de a fi propice găzduirii animalelor sălbatice, așa cum prevăd reglementările internaționale la acest capitol. În schimb, locul este frumos privind lucrurile prin prisma oamenilor care, zi de zi, pentru lefuri modeste, se străduie să păstreze această pată de culoare pe tabloul județului. Coordonatorul întregii acțiuni de susținere și îngrijire a animalelor, inginerul Mihai Gheorghiu, membru al clubului „Prietenii naturii”, cu pregătire zootehnică, lucrează la această grădină zoologică din anul 1992. A venit, a început să învețe și a reușit, nu de puține ori, să vindece animalele de diferite boli. „Ne străduim ca totul să fie bine, cît se poate, în actualele condiții. Avem bani puțini, dar le asigurăm animalelor hrana zilnică”, spune inginerul Gheorghiu. De o bună bucată de vreme, o parte din hrana felinelor și a celorlalte animale este asigurată de Agricola Internațional Bacău. „Dacă nu credeți că avem mîncare, haideți cu mine la frigider”, ne invită el. Frigiderul geme de pulpe de pui și alte resturi de pasăre. Într-un depozit, lîngă frigiderul cu măruntaie de pasăre, există pîinea pentru animale, marmelada și merele. Înțelegem abia acum vorbele mormăite ale unui bătrîn, care, în momentul cînd am intrat pe poarta grădinii zoologice, spunea, parcă pentru el: „animalele astea trăiesc mai bine ca noi. Au pîine și carne zilnic”.
Comparativ cu Bucureștiul, denumirea de „grădină zoologică” este generoasă pentru spațiul în care trăiesc păsările și animalele din Buhuși. Multe dintre cuști sînt goale, pentru că cei de la Palatul Copiilor din Bacău nu investesc bani. Primăria dorește să preia acest spațiu în locație, însă mai trebuie să aștepte. „Cred că va mai dura vreo două-trei luni. Avem nevoie de bani. Conform unor calcule estimative, pentru a se asigura hrana animalelor din Grădina Zoologică, este nevoie de aproximativ 500 milioane de lei pe săptămînă”, ne-a declarat primarul Ionel Turcea. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns