Pe 2 iulie 2014, evlaviosul Domn al Moldovei, Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Drept şi Sfânt, a fost omagiat prin împletiri de unitate între prezent şi trecut în locul istoric al Gurii Orbicului de la Buhuşi, în care nu au mai rămas grăitoare urme ale istoriei. Dar o lucrare plastică ce-l înfăţişează în tablou monumental de mozaic pe domnitor, ctitorită şi înnobilată prin simbol, executată de o societate profesionistă de artişti din Iaşi, din iniţiativa preasfinţitului părinte Ioachim Bacăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cu sprijinul Primăriei Buhuşi, în Anul omagial Ştefan cel Mare 2004 – 500 ani de la moarte (2 iulie 1504-2 iulie 2004), edifică împlinirea marii datorii a Bisericii întru păstrarea adevărurilor de credinţă.
La Monumentul Domnului Ştefan, situat în faţa Sălii Sporturilor din Buhuşi, s-a oficiat o slujbă religioasă de către părintele protopop Vasile Cozma, al Protopopiatului Buhuşi, preotul Gheorghe Bârjovanu, paroh al parohiei Orbic, şi părintele Ştefan Moldovan, preot la parohia Sf. Înviere din Buhuşi. Evenimentul de pioşenie şi ceremonial, ca factor evlavios şi patriotic din viaţa şi lucrarea Bisericii şi deopotrivă act de unitate în viaţa comunităţii, a fost închinat împlinirii a 510 ani de la moartea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Drept şi Sfânt.
Începând cu anul 2010, de când paroh la Orbic este preotul Gheorghe Bârjovanu, ziua de 2 iulie este consemnată ca tradiţională, marcând împlinirile contemporane ale Bisericii, de aşezare pe o linie a credinţei strămoşeşti cu istoria neamului.
Fiecare astfel de ocazie, prin rugăciunea în comun şi cuvântul preotului e chezăşie a aducerii aminte de Voievod a cărui biografie se leagă şi de aceste locuri, adevăr incontestabil, oglindit în Letopiseţul lui Grigore Ureche ori în lucrări istorice făptuite mai aproape de timpul nostru, cum ar fi “Moldova lui Ştefan cel Mare” de N. Grigoraş, apărută la Editura Junimea, Iaşi, 1982.
Bacauan a zis
Ghe Barjovanu nu este cel legionar ? Credeam c-a murit….