Strategia „Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii”, lansata de Presedintia României saptamina trecuta, alarmeaza cadrele didactice. Institutia Presedintelui si-a propus sa reformeze sistemul de invatamint pina in 2015, printre scopurile enuntate numarindu-se transformarea „corpului didactic intr-o elita profesionala a natiunii”. Mijloacele arunca in aer „siguranta zilei de miine” a lucratorilor din sistem.
Scolile cu rezultate slabe vor fi desfiintate
Documentul spune ca acele institutii de invatamint in care elevii nu ajung sa obtina rezultate „acceptabile” vor fi asistate timp de doi ani scolari, „cu mijloace si resurse adecvate de remediere a deficientelor”. In caz de nereusita, personalul didactic din institutiile de invatamint respective va fi reevaluat si sanctionat. In plus, sub scuza asigurarii calitatii invatarii, Ministerul Educatiei si Cercetarii si autoritatile locale pot decide desfiintarea unei scoli si arondarea elevilor la alte unitati de invatamint mai performante. Termenul de aplicare a acestei strategii este 2009 – 2012.
Salarizare in functie de performanta
Presedintia României anunta ca intentioneaza ca pina in 2010 sa puna in aplicare diferentierea salarizarii in functie de performanta. Se va stabili o grila de salarizare pe cinci niveluri, care sa diferentieze intre performantele de excelenta (nivel 5) si cele care sint doar satisfacatoare (nivel 1). Performanta la clasa a cadrului didactic va fi, conform acestei Strategii, mai importanta in stabilirea salariului decit gradul didactic sau vechimea in invatamint. La sfirsitul anului scolar, fiecare cadru didactic va fi evaluat in trei moduri: autoevaluarea prestatiei la clasa, evaluarea din partea a trei colegi de aceeasi specialitate (unul desemnat de cadrul didactic in cauza, doi de catre conducerea scolii) si evaluarea din partea conducerii scolii. Coeficientul final va fi stabilit de catre Consiliul de Administratie si va constitui baza salarizarii pentru urmatorul an. Liderul Sindicatului Liber din Invatamint – Filiala Bacau spune ca Federatia pe care o reprezinta a semnat fara ezitare aceasta strategie pentru ca deciziile Institutiei prezidentiale sunt firesti in perspectiva descentralizarii invatamintului. „In primul rind, cadrele didactice nu vor ajunge la mina conducerii scolii cum se crede, pentru ca Ministerul Educatiei va elabora criteriile de evaluare. Daca vor exista instrumentele de masura, evaluarea nu poate fi decit corecta. E normal sa fie asa. Este falsa legatura dintre cele doua decizii. Strategia am dezbatut-o si am semnat-o in mai. Din mai pina in octombrie a trecut ceva timp ca sa legam promulgarea legii de marire a salariilor de semnarea strategiei”, a declarat Manole Gheorghe Chiriac, liderul Federatiei Sindicatelor LIbere din Invatamint – Filiala Bacau.
eu a zis
In ce domeniu se aplica o astfel de strategie? La CET? La E-ON? La ROMGAZ?La ANREsau ANL?
NANDRY a zis
E UN LUCRU FOARTE BUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TREBUIE DESFIINTATE SCOLILE CARE NU AU DOTARI.TREBUIE ELIMINATE CADRELE CARE NU FAC PERFORMANTA .TREBUIE PLATIT CADRU DIDACTIC DACA SI PT CAT MUNCESTE ……SI TREBUIE STABILITE REGULI CARE SA FIE RESPECTATE SI DE ELEVI SI DE PARINTII ACESTORA PT CA INVATAMANTUL SA AIBE REZULTATE NOTABILE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!