Petru DONE
Camera Agricolă Județeană a încheiat, ieri, 20 martie, un nou ciclu de lecții de pomicultură destinate fermierilor din localitățile județului Bacău, cu o demonstrație tăieri la pomi organizată într-o livadă particulară din Sarata. Lecțiile au avut și în acest an un caracter practic și au fost predate celor interesați de unul dintre cei mai buni specialiști din județ, inginerul horticultor Florin Acatrinei, doctor în pomicultură. Astfel de acțiuni au avut loc și în Glăvănești, Frumușelu și Tisa Silvestri, în Izvoru Berheciului, Ciuturești și Schineni și Odobești.
La Odobești, într-o excepțională livadă de numai patru ani, înființată pe coasta unui deal, au asistat la demonstrațiile practice de tăiere la pomi fermieri, proprietari de livezi și gospodari din sat, chemați să învețe lucruri noi de inginerul Gică Pîslaru, consilier al Camerei Agricole. Ca de fiecare dată la asemenea demonstrații, prin foarfecele inginerului Acatrinei au trecut, pe rând, un măr, un păr, un piersic și un prun, dar și un vișin. A fost, însă, o demonstrație interactivă, pentru că asistența a venit cu propriile păreri despre operațiile specifice acestei etape de îngrijire a livezii, dar mai cu întrebări privind operațiunile și oportunitatea lor în anumite situații. Un tăietor de profesie, din sat, cu o experiență de trei ani în livezile din Spania, a cerut chiar să facă și el o demonstrație de măiestrie, dar sub stricta supraveghere a specialistului, care i-a corectat, nu de puține ori, deciziile.
În fapt, în toate locațiile, demonstrațiile au avut loc chiar în perioada în care se fac lucrări de tăieri în livezi și în vii, absolut necesare pentru a întreține în bune condiții plantațiile. Un măr, de exemplu, care nu este „tratat” corect în fiecare an își epuizează potențialul și nu mai face rod în fiecare an. Este cunoscută enigma rodirii doar din doi ani a merilor, dar numai în cazurile în care pomii sunt tăiați incorect sau chiar deloc ori nu primesc tratamentele fitosanitare care se impun. „Pomii sunt plantați pentru 20 – 30 de ani – a spus Florin Acatrinei. Ocupă teren, cer timp și bani. Din aceste motive, investiția trebuie gândită bine. Obținerea rezultatelor dorite impune respectarea cerințelor privind plantarea și întreținerea.”
Lectorul Camerei Agricole a explicat fiecare operațiune în parte și a completat informațiile despre modul de tăiere a pomilor cu cele referitoare la felul corect în care pot fi făcute tratamentele chimice. Mulți dintre fermieri și chir dintre simplii proprietari de livezi înființate pe lângă casă au căpătat, deja, unele cunoștințe în acest sens, dar sfaturile spoecialistului sunt întotdeauna varianta cea mai sigură atunci când aplici astfel de tratamente.
Pomicultura a devenit un hobby tot mai căutat și de proprietarii de case și vile. Unii dintre cei care auasista la demonstrațiile specialistului de la Camera Agricolă au stăruti ca acesta să vadă și pomii de pe lângă casele lor, să-i sfătuiască asupra operațiunilor cele mai potrivite în situații particulare. La ieșirea din iarnă, nu puține au fost cazurile când gospodarii s-au trezit cu pomii roși de iepuri, care au atacat pomii chiar de la nivelul ramurilor dacă zăpada din jur a fost mai groasă. În cazul pomilor tineri, viguroși, se găsec lesne soluții de remedierea situațiilor, dar oamenii au vrut să le audă de la un specialist.
Camera Agricolă Județeană a deschis și mai are, încă, în curs de derulare cursuri și lecții demonstrative și în alte domenii agricole, cum sunt viticultura, legumicultura sau zootehnia, majoritatea solicitate chiar de beneficiarii lor.
Lasă un răspuns