Petru DONE
Camera Agricolă Județeană a lansat încă un ciclu de lecții de pomicultură destinate fermierilor din localitățile județului Bacău. O acțiune de acest gen, organizată într-o livadă particulară din marginea Moineștiului, a avut loc miercuri, 7 martie. Lecțiile au și în acest an un caracter practic și sunt „predate” celor interesați de unul dintre cei mai buni specialiști din județ, inginerul horticultor Florin Acatrinei, doctor în pomicultură.
Astfel de acțiuni au avut loc și în Glăvănești, Frumușelu și Tisa Silvestri, iar pe lista altor locații sunt înscrise, între altele, localitățile Izvoru Berheciului, Ciuturești și Schineni.
La Moinești au asistat, timp de circa două ore, la demonstrațiile practice de tăiere la pomi 25 de fermieri sau proprietari de livezi. Prin foarfecele inginerului Acatrinei au trecut, pe rând, un măr tânăr și unul ceva mai avansat în vârstă, un păr, un piersic și un prun, dar cei prezenți au cerut lămuriri și despre tăierile care trebuie făcute la arbuștii fructiferi, murul, afinul și zmeurul, și la vița de vie. Demonstrațiile au avut loc chiar în perioada în care se fac lucrări de tăieri în livezi și în vii, absolut necesare pentru a întreține în bune condiții plantațiile. Un măr, de exemplu, care nu este „tratat” corect în fiecare an își epuizează potențialul și nu mai face rod în fiecare an. Este cunoscută enigma rodirii doar din doi ani a merilor, dar numai în cazurile în care pomii sunt tăiați incorect sau chiar deloc ori nu primesc tratamentele fitosanitare care se impun.
Lectorul Camerei Agricole a explicat fiecare operațiune în parte și a completat informațiile despre modul de tăiere a pomilor cu cele referitoare la modul în care pot fi făcute tratamentele chimice. „Producția de fructe – a spus Florin Acatrinei – stă în vârful foarfecului. Tăierile de curățare la pomi, prin complexitatea lor, sunt mai greu de înțeles numai teoretic, fără demonstrații practice. Ele sunt de mai multe tipuri: de formare a coroanei la pomii tineri; de rărire și fructificare la pomii intrați pe rod; de corectare a coroanelor la pomii neglijați sau formați greșit și de regenerare la pomii îmbătrâniți. Tăierile au rolul: de a forma coroane echilibrate și aerisite, de a încadra pomul în spațiul pus la dispoziție prin distanțele la care a fost plantat, de a plafona pomul la înălțimea la care să i se poată aplica lucrările și să nu umbrească pomii din jurul lui, să mute puterea de creștere naturală a pomului dinspre vârf spre bază (inversarea polarității) și să asigurare echilibrul între creștere și fructificare prin normarea încărcăturii de ramuri de rod. Acest ultim aspect urmărit este și cel mai important.”
Pomicultura a devenit un hobby tot mai căutat și de proprietarii de case și vile, care spun că au acum nevoie și de unele cunoștințe de specialitate, pentru că puțini oameni se pricep să întrețină o livadă, fie cât de mică. Ei mai recunosc și că asemenea lecții demonstrative ar trebui să fie organizate mai des, mulți dintre proprietarii de livezi fiind interesați să le pună la dispoziție pentru astfel de evenimente.
Elena Cristea a zis
Buna! Cum putem lua legătura cu domnul Inginer Florin Acatrinei ?