Ordinul cavaleresc, vechi de 740 de ani, are un Legat în Iași și vrea noi membri din Regiunea Nord-Est.
Petru DONE
Ordinul European al Cavalerilor Vinului (OECV), instituție de drept privat, înființată în anul 1273, în Austria, și care are un Consulat și Legate în mai multe orașe ale României, a inclus Bacăul în aria sa de interes pentru atragerea de noi membri. „Am început cu locuitori ai regiunii viticole Dealurile Tutovei – spune șeful Legatului 1 Iași al OECV, Mihai Petre Anghel, judex de vino (judecător al vinului). Dar asociația noastră va iniția, poate chiar în această toamnă, o sărbătoare a vinului, în care vom avea poate și un concurs viticol. Acolo vom pune bazele unei viitoare dezvoltări a noastre în Bacău, în Botoșani și Hârlău.”
Pe Mihai Petre Anghel l-am cunoscut la o degustare de vinuri organizată de Restaurantul Cribs, din Bacău, eveniment la care am văzut, pentru prima oară, și cavaleri ai vinului, purtând insemnele acestui Ordin, unii chiar din urbea noastră. Prezența lor a dat o notă aparte acțiunii de la Cribs, care a și deschis, astfel, al doilea sezon de degustări de vinuri din activitatea sa. Cavalerii au fost o pată de culoare, care a dat alt sens acțiunii în sine și ne-a arătat alte valențe ale ei. „Suntem, și în România – ne-a declarat Mihai Petre Anghel -, un grup unit într-o nobilă acțiune: păstrarea tradițiilor culturale legate de vie și vin. Noi considerăm că orice bun cultural, orice activitate economică are de multe ori ca vector vinul. În orice împrejurare de acest fel, toată lumea stă, până la urmă, în jurul unui pahar de vin și pune țara la cale. Organizăm degustări tematice cu prezentarea unor vinuri românești tradiționale, a cramelor din diferite zone ale țării, participarea la sărbători populare cu tradiție locală, inițierea unor vizite turistice incluzând și trasee «Drumul vinului». Încercăm să organizăm în această zonă deosebită a țării, Moldova, mici prezentări de vinuri ale producătorilor locali, bineînțeles cu intenția de a perpetua concursurile de vinuri, acțiuni care au și un puternic rol de socializare.”
OECV are, până acum, în Bacău, numai cinci membri, dar Legatul Iași speră să apară, curând, mai mulți, iar în Bacău să fie organizat chiar un Scaun – una dintre structurile de bază ale Ordinului. Din această structură fac parte Consulatul României, Legatele și Scaunele.
Mihai Petre Anghel a ajuns la gradul de Judex de vino (judecător de vin). Până acolo, însă, un nou membru al ordinului trebuie să fie, întâi, hostes (invitat la masa cavalerească), consiliarius de vino (consilier de vin), apoi va fi uns cavaler al vinului. Cavaler devii numai recunoscut la sediul central din Austria, la Eisenstadt. Primirea de noi membri se face pentru minim zece candidați, care pot fi din diferite zone ale regiunii. Ei vor „creiona” viitoarele Scaune din localitățile lor. „În Regiunea Nord-Est, Legatul 1 – a precizat Mihai Petre Anghel – sunt înființate Scaune la Bârlad, Târgu Neamț și Dorohoi. Înființarea unui Scaun depinde de oamenii care vor să se asocieze.”
Ordinului European al Cavalerilor Vinului (Ordo Equestris Vini Europae) își are rădăcinile în tradițiile ordinelor cavalerești ale Evului Mediu, în special în cea a Ordinului Sf. Gheorghe, de unde a izvorât și recunoașterea istorică, socială și culturală a acestei asociații. Conceptul de bază al Ordinului este „Abia după ce învingi invidia și te implici pentru alții vei fi un adevărat prieten cavaler”. Ordo Equestris Vini Europae nu neglijează nici operele caritabile sau mecenatul în domeniul artelor. În România, Consulatul derulează, din 2011, proiectul „Terra Valachorum”, care poartă numele vinului conceput special pentru Consulat, vin îmbuteliat în numai 450 de sticle care au pe etichetă sigla Ordinului. Din vânzarea acestor serii scurte sunt finanțate burse pentru studenții Facultății de agronomie – Secția viniviticultură, din București. Editia de vin inaugurală „Terra Valachorum” a fost produsă de DAVINO, în 420 de butelii numerotate individual, și reprezintă un cupaj de Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot, din recolta anului 2009. Vinul este prezentat în cutii de lemn personalizate, cu șase sticle, vândute cu 650 de lei cutia sau cu 100 de lei sticla.
Acum Ordinul este prezent în 27 de țări, cu peste 5.000 de cavaleri, iar Consulatul României a fost înființat în anul 2011.
Lasă un răspuns