Invitație în lumea bună și nebună a ciupercilor
Băcăuanii de toate vârstele au ocazia, la acest sfârșit de săptămână, să-și delecteze doar privirea, nu și gustul, oricât de mare ar fi pofta, cu peste o sută de specii de ciuperci proaspăt culese din pădurile județului de către personalul Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”. Ciuperci bune și nebune la propriu, comestibile și necomestibile adică, dar atât de asemănătoare, ciuperci de copac, de pământ, specii în premieră, toate sunt etalate publicului larg la Vivariu, în cadrul expoziției „Lumea ciupercilor” realizată de instituția amintită sub coordonarea doctorilor în micologie Ortansa Jigău – directorul adjunct al Complexului și Otilia Pavel. „Ciupercile au fost culese în această săptămână, în ciuda vremii nefavorabile, din zonele Dofteana, Berzunți și Trebeș. Noutatea acestei ediții, a opta – a spus dr. Ortansa Jigău, director adjunct Complexul Muzeal de Științele Naturii «Ion Borcea» Bacău -, o reprezintă, spre marea noastră bucurie, ciupercile din specia Tuberum, «trufe» în limbaj popular. Acestea au fost identificate în premieră, sunt comestibile și sunt considerate unele dintre delicatesele culinare”.
Expoziția este deschisă până duminică, 6 octombrie inclusiv, la ora 17.00.
„Angajare de clovn”, duminică, la Teatrul Bacovia
Publicul băcăuan este așteptat la acest sfârșit de săptămână la Teatrul Municipal Bacovia, de către actorii secției Dramă, cu unul dintre cele mai valoroase spectacole ale stagiunii trecute. Este vorba despre „Angajare de clovn”, de Matei Vișniec, în regia lui Gheorghe Balint și interpretarea extraordinară a actirțelor Nina Ionescu, Adelaida Perjoiu și Eliza Noemi Judeu, un spectacol în care emoțiile vor cuprinde și cele mai puternice caractere.
Piesa se va juca duminică, 6 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului din Bacău, prețul unui bilet fiind de 25 lei la lojă, 20 lei la sală și redus cu 50% pentru elevi, studenți și pensionari.
Tot duminică, pe aceeași scenă, de la ora 11.00, sunt așteptați copiii, la spectacolul „Cenușăreasa” de Frații Grimm, în regia Angelei Moldovan și scenografia lui Eustațiu Gregorian. Vor da viață personajelor de poveste actorii Adina Iftime, Tiberiu Gabor, Ion Coșa, Mihaela Budău, Andreea Sandu Dominte, Laurențiu Budău, Alina Neagu, Marian Puiu Gheorghiu și Mihaela Popa. Prețul unui bilet este de 6 lei pentru copii și 12 lei pentru adulți.
„Forme POPulare”, expoziție personală a unui tânăr artist plastic băcăuan
Începând de astăzi, 4 octombrie, de la ora 17.00, Galeria Nouă de la sediul UAP Bacău, de pe Bdul Nicolae Bălcescu, găzduiește expoziția de grafică „Forme POPulare”, a tânărului artist plastic băcăuan Theodor Grigoraș. Aflat la început de carieră, Theodor Grigoraș dorește să cucerească publicul iubitor de artă cu o viziune proprie asupra resurselor plastice din arta tradițională românească. Vernisajul expoziției va beneficia de prezentarea realizată de criticul de artă prof. univ. dr. Radu Adrian. Evenimentul este susținut de Fundația Principesa Margareta a României.
Sărbătoarea mustului și pastramei, la Pensiunea Loredana
Imediat în coasta Bacăului, sunteți așteptați la Sărbătoarea mustului și pastramei, organizată la Pensiunea Loredana din Hemeiuș. Aici veți fi întâmpinați vineri, 4 octombrie, cu must, pastramă de berbecuț, mămăliguță, dansuri populare, muzică lăutărească și un program artistic susținut de Vali Stoleru și formația „Doar noi”. În deschidere va cânta trupa Secția Rock, cu Dorin Chirilescu.
Petrecerea va începe de la ora 19.00.
Un pas spre istoria Bacăului
Asociația Culturală „Cealaltă Românie” organizează simpozionul cu tema „Istoria Bacăului în cărțile lui Eugen Șendrea”, pe data de 4 octombrie, ora 13.00, la Vila Royal. Istoricul băcăuan are o activitate care însumează 11 cărți, 5.000 de articole publicate, 20 de diplome de excelență, ordine și medalii. Este locotenent-colonel în rezervă, cu o carieră în cadrul Oficiului Judeţean pentru Patrimoniul Cultural Naţional Bacău, autor a numeroase descoperiri din postura de preşedinte al Asociaţiei Căutătorilor de Comori. Dezbaterea îl va avea ca invitat de onoare pe acad. Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova.
Sărbătoare „Oktobeerfest”, în The Stage Bacău
O petrecere deosebită cu muzică din cea mai îndrăgită și pe toate gusturile îi așteaptă pe băcăuanii cu chef de distracție, în pub-ul The Stage, la acest sfârșit de săptămână.
După o noapte de dans vineri spre sâmbătă, sâmbătă seară spre duminică, în același loc, este „Oktobeerfest”, o seară dedicată berii. Accesul la petrecere este liber, ușile The Stage deschizându-se la orele 21.00.
Hip Hop și Judas Priest cu dedicație, în Pub S4
Hip Hop-erii băcăuani au toate motivele ca vineri seară, 4 octombrie, să ia cu asalt Pub S4. Aici, de la ora 22.00, până în zorii zilei de sâmbătă, Tengu va asigura ritmurile preferate în cadrul petrecerii „Hip Hop ș-așa”, cu intrare liberă și oferte bune la bar.
Sâmbătă seară, porțile clubului se redeschid însă și pentru pasionații de rock, pentru fanii Judas Priest cu precădere. De la ora 22.00, va fi mare concert mare, The Judas Priest Tribute Band.
Intrarea este 10 lei, iar informații și rezervări se pot obține apelând numărul de telefon 0733.076.413 zilnic, între orele 12.00 – 20.00.
Mădălina ROTARU
Liviu MAFTEI
Claudiu T|N|SESCU
Alexandru AGUȘOAEI
Lasă un răspuns