Când mobilăm și utilăm o bucătărie, probabil lucrul cu care începem orice calcule e un aragaz. Fără un aparat de gătit, bucătăria e doar o cameră oarecare, ca oricare alta. La alegerea aragazului, însă, avem de făcut o alegere importantă: să fie pe gaz, electric sau mixt. Ce avantaje și ce dezavantaje are fiecare variantă?
În primul rând, atunci când plănuiești cumpărarea unui aragaz, trebuie să-ți stabilești bugetul. Orice sumă ai stabilit, adaugă o marjă de 100-200 de lei la prețul final, iar apoi concentrează-te doar pe acel interval, pentru a evita astfel să cheltuiești mult în afara bugetului. Majoritatea site-urilor de profil au opțiunea de afișare a rezultatelor la căutarea de produse în marja de preț prestabilită de tine, deci ar trebui să fie o misiune ușoară.
Ulterior, trebuie să stabilești clar care sunt necesitățile tale în privința noului aragaz. Poți face asta foarte simplu, ținând cont de câțiva factori: câte persoane locuiesc în casa în care va fi amplasat aragazul respectiv, cât de des se gătește în respectiva locuință, ce spațiu ai la dispoziție în bucătărie și dacă există vreo restricție cu privire la locul de amplasare al respectivului aparat electrocasnic.
Acum urmează marea decizie! Ce tip de aragaz îți dorești? Clasicul aparat pe gaz, unul electric sau unul mixt? Sau poate ceva incorporabil?
Aragazul pe gaz are avantajul că prețul gazului este mai ieftin decât al curentului electric, deci costul de utilizare este mai mic. Dezavantajul este că distribuie inegal căldura, iar cuptoarele aragazelor cu gaz nu sunt dotate cu ventilatoare, spre deosebire de cele electrice.
Aragazul pe gaz ajunge mai repede la temperatura dorită, practic imediat ce este pus în funcțiune, și își păstrează temperatura constant pe durata funcționării, în timp ce cel electric are nevoie uneori de câteva minute pentru a ajunge la temperatura maximă permisă și, în plus, are fluctuații de temperatură pe durata utilizării.
Când vine vorba de cuptorul aragazului, însă, varianta electrică este mai bună, întrucât distribui căldură din două părți, are ventilator de distribuire egală a căldurii la interior și presupune un risc mai puțin: cel de explozie.
Cea mai bună opțiune ar fi, așadar, un aragaz cu plita pe gaz, dar cu cuptor electric, adică o variantă mixtă.
După ce ai decis ce tip de aragaz îți dorești, urmează să stabilești dimensiunile acestuia, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție în propria bucătărie.
Dimensiunile variază destul de mult de la un model la altul la aragaze. Un aragaz de dimensiuni mari are și o capacitate mai mare: mai multe arzătoare, un cuptor cu un volum mai mare etc.
Apoi, nu trebuie neglijat nici design-ul. Aragazul trebuie să se integreze perfect în bucătărie, așadar nu putem neglija acest aspect. Există modele de aragaz cu capac de sticlă sau metalic, cu butoane stilizate, cu panou de control amplasat în partea superioară, aspect cromat în totalitate, aspect retro, modele colorate în diverse nuanțe, de la albul clasic la excentricul roșu aprins. Tot în limita bugetului stabilit de la început, vei găsi cu siguranță unul pe gustul tău.
Materialele aragazului sunt și ele importante. Aragazele clasice de inox sunt printre cele mai ieftine, dar se murdăresc foarte ușor și se curăță mai greu. Dacă prețul e criteriul cel mai important, poți opta pentru un astfel de model. Cel mai bun material de construcție pentru interiorul cuptorului și al plitei aragazului ieftin este emailul. Acesta se curăță foarte ușor și are o rezistență mai mare în timp.
Pentru grilajul care acoperă plita de gătit, fonta sau fierul sunt la fel de rezistente în timp, dar cel de-al doilea se curăță mai ușor.
Acum, că știi toate aceste lucruri, cu siguranță alegerea celui mai potrivit aragaz pentru casa ta va fi o sarcină mai ușoară decât înainte de a citi acest articol. Deci ce tip de aragaz preferi?
Lasă un răspuns