– colectionarului Vasile Doros i-au fost conferite medalia de aur si premiul Vermeil Mare, placheta Asociatiei Franceze de Maximafilie si medalia de argint pentru cartea „George Enescu in constelatia muzicii universale” la EFIRO 2008
Cel mai mare premiu obtinut de un roman la o expozitie mondiala de maximafilie, medalia de aur si premiul Vermeil Mare, i-au fost conferite, la Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008, colectionarului bacauan, general de brigada (r), Vasile Doros. Acelasi colectionar a fost distins cu placheta Asociatiei Franceze de maximafilie, medalia de argint pentru cartea „George Enescu in constelatii muzicii universale” la EFIRO 2008 (World Philatelic Exhibition), prima expozitie mondiala de filatelie organizata in Romania, in perioada 20 – 27 iunie, dupa precedenta editie de la noi, tinuta in 1932. Vasile Doros este al treilea roman care a foat ales, in ultima jumatate de secol, in board-ul Comisiei de maximafilie a Federatiei Internationale de Filatelie (FIP), eveniment care a avut loc la aceeasi manifestare, de la Bucuresti.
„Am participat la expozitia de la Bucuresti – ne-a declarat Vasile Doros – pentru a reprezenta Societatea Romana de maximafilie „D. Valeriu Neaga”, infiintata in anul 2007 in Bacau, cu 17 colectii ale membrilor pe care ii avem in toata tara. Numai din Bacau, au participat cinci membri, cu noua colectii remarcabile”. Cei cinci participanti au fost Vasile Doros, Mihai Ceuca, Mihai Semenov, Ioan Catana si Alexandru Achimescu.
World Philatelic Exhibition a fost deschisa, in Bucuresti, in prezenta presedintelui FIP, Joseph Wolff, a reprezentantilor asociatiilor filatelistilor din 74 de tari, a unor filatelisti de marca si a reprezentantilor autoritatilor romane. Editia din acest an este cea mai mare expozitie filatelica din istoria Romaniei. Colectiile expuse au fost prezentate pe nu mai putin de 3.600 de cadre (panouri) – intre care colectii deosebite la clasa de onoare apartinind Casei Regale a Regatului Marii Britanii, o scrisoare care a rezistat razboiului atomic de la Hiroshima, colectii care contin celebrul timbru capul de bour (emisiunea 1858, precum si cea mai scumpa piesa, „Ziarulu Vulturu”, editat in Romania, acum 150 de ani, si care a fost recent cumparat de un colectionar englez, la o licitatie a Casei Feldman din Geneva, in 2006, care s-a derulat de la 500.000 la 750.000 de euro. Colectiile au fost apreciate de nu mai putin de 45 de membri ai juriilor pe sectiuni.
Din partea Societatii Romane de Maximafilie, au fost oferite unor colectionari de marca din toata lumea diplome de onoare si de excelenta, celor care au contribuit la dezvoltarea maximafiliei, unor maximafilisti de reputatie internationala din Franta, Italia, Cipru, Luxemburg si Belgia, dar si unor personalitati din Romania.
La EFIRO 2008 s-au tinut si sedintele comisiilor de specialitate ale FIP, care au ales noii membri ai birourilor acestora. In Comisia de maximafilie, Romania a fost reprezentata de Vasile Doros, presedintele fondator al Societatii „Dr. Valeriu Neaga”, care, cum aratam, a fost ales membru in Biroul comisiei, pentru Europa. Membrii comisiei au procedat, la aceasta sedinta, in mod exceptional la cresterea numarului de membri de la 5 la 7, tocmai pentru a fi ales si Vasile Doros.
Colectionarul bacauan a mai primit si medalia de argint pentru cartea „George Enescu in constelatia muzucii universale”, aparuta acum doi ani, o lucrare de exceptie, premiata in mai multe rinduri pe plan intrnational.
Asupra activitatii Societatii de maximafilie din Bacau si a evenimentelor pregatite de aceasta vom reveni intr-un numar viitor al ziarului nostru.
Leon Iancovici a zis
Problema mea este: cine-i impostorul? Pentru că, la Expoziţia Mondială Filatelică EFIRO 2008, la clasa „Maximafilie” juriul internaţional prezidat de dl. J.Wolff (Luxembourg), preşedintele Filateliei Mondiale, cu participarea preşedintelui Maximafiliei Mondiale, dl. Nicos Rangos (Cipru), a acordat O SINGURA MEDALIE DE AUR, pentru cel mai bun exponat mondial maximafil prezent în expoziţie – Precursori ai maximafiliei moderne, 1894-1930 (studiu) – aparţinând colecţionarului av. Leon Iancovici din Bucureşti, România. În întreaga istorie a expoziţiilor filatelice mondiale, medalia de aur acordată colecţionarului av. Leon Iancovici este a doua medalie de aur acordată vreodată pe plan mondial (anterior fusese acordată unui expozant din Grecia, actualmente decedat), precum şi prima medalie de Aur la clasa „Maximafilie” acordată vreodată unui colecţionar din România. Onoarea militară a dlui Vasile Doroş (general în rezervă) îl obliga să dezmintă IMEDIAT ştirea falsă publicată de ziarul băcăuan (localitatea de domiciliu a dlui V.Doroş). Colecţionarul Vasile Doroş NU A OBŢINUT NICIODATĂ PÎNĂ ÎN PREZENT MEDALIA DE AUR LA VREO EXPOZIŢIE MONDIALĂ FILATELICĂ, la clasa „Maximafilie”, dar îi urez succes în continuare…
Leon Iancovici a zis
Pentru informarea completă a cititorilor, pentru prima dată medalia de AUR la clasa „Maximafilie” la o expoziţie mondială filatelică a fost acordată colecţiei KOTOPOULIS (Grecia), în mileniul trecut. Pentru a doua oară, medalia de Aur la clasa „Maximafilie” la cel mai înalt rang expoziţional mondial a fost acordată colecţiei av. LEON IANCOVICI (Bucureşti, România), în 2008.
Recent, la expoziţia filatelică mondială organizată în China (2009) a fost acordată a treia medalie de Aur la clasa „Maximafilie” colecţiei NICOS RANGOS (Cipru), la acea dată preşedinte al comisiei de maximafilie din cadrul Federaţiei Internaţionale de Filatelie (FIP), un colecţionar de o competenţă, autoritate şi moralitate desăvârşite. Cât priveşte întrebarea din Comentariul nr. 1, este retorică şi blamează lipsa de profesionalism a jurnalistului care nu a verificat palmaresul expoziţiei, publicat anterior datei de 5 iulie 2008 de organizatori şi accesibil ORICĂREI PERSOANE.