• pe gerurile cele mai crunte, un metru pătrat de încălzire nu a depășit, la o centrală de calitate slabă, 15.000 de lei • în apartamentele unde sînt montate centrale performante sau foarte performante prețul unui metru pătrat de încălzire costă între 3.024 de lei și 10.443 de lei • circa 15.100 de proprietari de apartamente din muncipiul Bacău au montate în case microcentrale de apartament, aceștia fiind cei mai fericiți plătitori ai întreținerii din oraș
Numărul proprietarilor de apartamente care au renunțat la serviciile societăților furnizoare de utilități termice din municipiul Bacău în favoarea soluților oferite de piața instalațiilor termice a crescut foarte mult, mai ales în ultimul an. În evidențele societăților Termloc și CET figurau, în urmă cu șase ani, un număr total de 57.150 de apartamente, din care 27.051 erau racordate la rețeaua de termoficare a centralelor termice de cartier, administrată în prezent de Termloc, iar 30.099 de mii de aparatamente erau deservite de sistemul punctelor termice de cartier, care a fost preluat în urmă cu doi ani în administrare de CET SA Bacău. De la an la an, odată cu invadarea pieței de microcentralele de apartament, coroborat cu creșterea constantă a prețului gigacaloriei, numărul băcăuanilor care au optat pentru soluțiile moderne și independente de încălzire a fost tot mai mare. Apogeul debranșărilor a fost atins în toamna acestui an, cînd sute de băcăuani s-au îngrămădit la sediile asociațiilor și firmelor furnizoare de utilități pentru a se debranșa de la rețeaua centralizată de încălzire în termenul stabilit de Ordonanța de Urgență emisă de Guvern. Aceasta prevedea că debranșările sînt permise numai pînă la data de 30 septembrie, urmînd să fie reluate în primăvară, cînd societățile furnizoare de agent termic vor sista furnizarea. Experiența anilor trecuți, cînd oamenii au fost nevoiți să plătească servicii de proastă calitate la prețuri astronomice, i-a determinat pe mulți băcăuani să facă împrumururi în bancă pentru a-și monta microcentrale de apartament. Convinși că nici în acest an lucrurile nu se vor schimba favorabil, 15.078 de proprietari de apartamente din Bacău, adică mai mult de 26 la sută din totalul deținătorilor de imobile din Bacău, au acum montate în case microcentrale de apartament. Alți 8.368 de proprietari de apartamente s-au debranșat de la rețeaua de termoficare a punctelor termice de cartier, iar 6.710 locuințe au fost cîndva racordate la sistemul de încălzire deservit de centralele termice de cartier.
Pentru această categorie de proprietari, întreținerea, fie că trebuie plătită pe timp de iarnă sau de vară, reprezintă o cheltuială destul de ușor de suportat. Practic, orice băcăuan care și-a achiziționat centrala în rate își permite, din banii care i-ar fi plătit la întreținere într-o lună la sistemul centralizat de încălzire, să achite și întreținerea, dar și rata la bancă. Cît despre confortul din apartamente, nici nu se mai pune problema, în condițiile în care apa caldă poate fi utilizată la orice oră din zi și din noapte, iar căldura din apartament poate fi reglată la temperatura dorită în orice moment al zilei.
Dacă în iernile anterioare cineva ar mai fi putut avea semne de întrebare referitor la raportul calitate – cost, inclusiv costul investiției de achiziționare a centralei, în această iarnă lucrurile sînt clare: centralele de apartament sînt de cel puțin de patru- cinci ori mai ieftine decît sistemul centralizat de încălzire. Spre exemplu, în luna noiembrie, încălzirea i-a costat pe propietarii apartamentelor care au montate microcentrale 3.024 de lei, 6.907 lei sau 13.860 de lei metrul pătrat. În luna decembrie, pentru că temperaturile exterioare au fost mult mai scăzute decît în noiembrie, iar cantitatea de gaz consumată pentru încălzirea apartamentelor a fost mai mare, un metru pătrat la încălzire a variat între 4.439 de lei și 15.780 de lei. Microcentralele de apartament sînt și mai eficiente în cazul în care încălzesc două apartamente. Spre exemplu, gazul consumat la aragaz, pentru prepararea apei calde și încălzire nu a depășit, pentru două apartamente care au suprafața de 130 de metri pătrați, 560 de mii de lei în luna noiembrie și 851 de mii de lei în luna decembrie.
Lasă un răspuns