Oamenii de ştiinţă au încheiat cu succes primul test la cel mai mare accelerator de particule din lume construit vreodată – Large Hadron Collider (LHC). Experimentul, o premieră mondială, îşi propune să afle ce s-a petrecut cu miliarde de ani în urmă, la Big Bang – marea explozie care a dus la crearea Universului.
Liderul proiectului, Lyn Evans, a dat miercuri, la 10.30 ora României, ordinul de trimitere a protonilor în acceleratorul Large Hadron Collider, construit la o adâncime de 100 de metri sub Alpi, la graniţa franco-elveţiană.
Construirea LHC a costat peste 3 miliarde de euro, iar la realizarea acestuia şi-au dat concursul circa 6.000 de cercetători din 80 de ţări. CERN a început să construiască la 100 de metri sub Alpi un inel cu circumferinţa de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de răcire pentru a ajunge la o temperatură de -271,3 grade Celsius. În jurul inelului au fost instalate mai multe detectoare în interiorul căruia se va produce coliziunea de protoni. Viteza acestora va atinge 300.000 de km/secundă, LHC urmând să genereze 600 de milioane de coliziuni pe secundă, lucru ce ar putea facilita naşterea unor particule niciodată observate până în prezent, printre care şi bosonul Higgs, supranumit ‘particula lui Dumnezeu’.
Primele ‘salve’ de protoni au fost lansate pentru testarea puterii celor mai mari magneţi superconductori din lume. Abia peste aproximativ o lună va avea loc şi cel mai important moment al experimentului, când se vor produce coliziuni între pachete de protoni a căror viteză va ajunge la 99,9% din viteza luminii.
Există voci care spun că experimentul ar putea avea un rezultat catastrofal, şi anume sfârşitul lumii. Oponenţii cer ca LHC să nu fie pornit întrucât ar putea genera găuri negre ce vor distruge Pământul.
Reprezentanţii Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) au negat însă riscul apariţiei găurilor negre – versiuni subatomice ale stelelor căzătoare, care au o gravitaţie atât de puternică încât pot atrage înăuntru planete şi alte stele – precizând că experimentul nu va produce altceva decât o cantitate uriaşă de informaţii şi va revoluţiona lumea fizicii.AGERPRES
Lasă un răspuns