Cele două societăți dețin un cuantum semnificativ din cele 38 de somații emise de la începutul acestui an de Poliția Locală Bacău. În aproape toate cazurile, societățile remediază neregulile după ce sunt somate.
Ștefan POPA
Multe dintre societățile care efectuează lucrări edilitare în municipiul Bacău uită să mai refacă terenul cum era înainte de intervenție. În multe locuri rămân gropi, șanțuri, se astupă groapa cu pietriș sau resturi din asfaltul sau betonul spart, fără să se mai readucă terenul la forma inițială. Aceasta cu toate că există un regulament, cu sancțiuni, împotriva celor care nu repară. Regulamentul prevede ca, după ce o societatea intervine pe spațiul public pentru remedierea diverselor avarii la sistemele subterane pe care le deține, trebuie să refacă suprafața unde a intervenit, trotuare sau carosabil, prin contractarea unei firme autorizate pentru acest lucru. De la aprobarea acestui regulament în Consiliul Local și până în prezent, abaterile par să se țină lanț, iar societățile cu cele mai multe încălcări sunt societățile CET și Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) care de altfel dețin și marea majoritate a rețelelor edilitare din municipiul Bacău.
„Corpul de control al Primăriei Bacău merge în toate cartierele din municipiu în vederea stabilirii neregulilor existente la nivelul suprafețelor părții carosabile și de pe troruare apărute în urma intervențiilor autorizate sau neautorizate de spargere pentru remedierea avariilor – a declarat Mihai Șuștac, viceprimarul municipiului Bacău. Sunt stabiliți beneficiarii și executanții lucrărilor de refacere, iar în urma cercetărilor făcute Poliția Locală va emite somații ca, în timp de trei zile, zonele constatate cu nereguli să fie refăcute la starea inițială. În urma controalelor din acestă vară, au fost amendate inclusiv societățile CET și CRAB în mai multe rânduri, pentru că nu au refăcut bine suprafețele de teren asupra cărora au intervenit. Îi avertizăm pe toți cei care refac suprafețele unde intervin să o facă corespunzător, după cum prevede regulamentul din HCL aprobată în 2012. Corpul de control al Primăriei face săptămânal controale și fotografiază zonele refăcute necorespunzător, care mai apoi sunt înaintate Poliției Locale Bacău”.
Societățile somate s-au conformat în mare parte
Societățile care încalcă regulamentul riscă amenzi conform regulamentului, cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, dar din 38 de somații emise din ianurie 2013 toate abaterile au fost soluționate în termenul prevăzut. „Este vorba despre HCL 235 din 2009 modificată prin HCL 305 din 2012 cu privire la condițiile de execuție a lucrărilor pe domeniul public sau privat din municipiul Bacău și de intervenție în caz de avarii – a declarat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt în cadrul Poliției Locale Bacău. În primă fază, după constatarea neregulilor societățile în cauză sunt somate ca în termen de trei zile să aducă suprafețele la stadiul inițial. Dacă nu se conformează în termenul stabilit, societatea în cauză riscă o amendă cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei. De la începutul acestui an au fost emise 38 de somații, din care un cuantum important către CET și CRAB, care au fost soluționate aproape 100%”.
Lasă un răspuns