• conform noilor criterii de licențiere, CET și Termloc trebuie să facă investiții însemnate pentru a primi acreditare • cea mai drastică condiție, din punctul de vedere al furnizorilor, este că pierderile din sistem nu au voie să depășească 10 %
CET și Termloc, cele două societăți furnizoare de utilități termice din municipiul Bacău, vor trebui să îndeplinească multe condiții pentru a primi acreditarea de la Autoritatea Națională pentru Reglementarea Serviciilor Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC). Motivul îl constituie faptul că ANRSC, al cărei scop este pregătirea pieței serviciilor publice de gospodărie comunală pentru intrarea pe piața comunitară, a stabilit recent criteriile de performanță după care vor fi acreditate societățile furnizoare de energie termică. În sezonul rece, temperatura din locuințe, clădiri administrative și alte instituții trebuie să se situeze între 18 si 20 grade Celsius. În creșe și gradiniț,e temperatura trebuie să fie între 22 și 24 de grade Celsius, iar in spitale și maternități, între 22 și 25 de grade Celsius. Toate regiile și societățile de termoficare trebuie să se străduiască să atingă idealul de a furniza căldura și apa caldă 24 de ore din 24, în condiții de calitate.
La licențiere, CET și Termloc vor da socoteală și despre: randamentul cazanelor, metodele pe care le folosesc pentru scăderea nivelului de uzură a instalațiilor, existența filtrelor în punctele termice, pentru reținerea suspensiilor organice și anorganice, conținutul în impurități al apei calde sau tipul contoarelor pe care le au montate la ieșirea din punctele termice. O importantă prevedere face referire la depășirea nivelului maxim admis pentru pierderi în reteaua de transport și distribuție, fixat la zece la sută. Potrivit reprezentanților asociațiilor de locatari pe care cele două societățile deservesc, nivelul pierderilor atinge, acum, 30 la sută. Totodată, calculul consumurilor pentru abonații necontorizați va fi luat în calcul de cei care avizează favorabil sau nu societățile care furnizează căldură și apă caldă.
În plus, furnizorii de agent termic vor trebui să prezinte ANRSC un plan eșalonat, pe 2 ani, privind finalizarea programului de contorizare, inclusiv a programului de montare a repartitoarelor de costuri și a robinetelor termostatate. Operatorii licențiați trebuie să fie capabili să primeasca sesizări de la cetățeni non-stop și să asigure informarea utilizatorilor timp de cinci zile pe săptămîna, opt ore pe zi, dintre care două zile și în intervalul orar 17-19.
Atît Termloc, cît și CET, vor trebui să facă eforturi financiare considerabile pentru a îndeplini condițiile impuse de ANRSC. Cele mai costisitoare investiții sînt cele care vor trebui realizate pentru a îmbunătăți sistemul de transportul și distribuția, unde pierderile nu vor avea voie să depășească 10 la sută. Totodată, Termloc va trebui să-și modifice programul de funizare, pentru a ajunge la 24 de ore pe zi. În cazul în care cele două firme de pe piața băcăuană a agentului termic ar îndeplini toate condițiile impuse pentru obținerea licenței, caliatea serviciilor oferite băcăuanilor va fi mult îmbunătățită. Problema este că, dincolo de calitate, serviciile publice ar trebui să fie și accesibile celor care nu au alte variante de încălzire. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns