• pentru că este interesată să realizeze lucrările cît mai repede, firma va accepta să efectueze lucrările toate societățile care au aviz
• lucrările sînt estimate la 7 miliarde de lei, iar în primă fază asociațiile vor fi cele care vor suporta investiția • la întîlnirea desfășurată vineri au participat 16 societăți, între care și Termloc, concurentul CET de pe piața furnizării agentului termic
Concucerea CET SA Bacău intenționează să demaraze în luna martie procesul contorizării apei calde la blocurile deservite. Investiția este considerată de administratorii firmei de furnizare a agentului termic prioritatea numărul unu în acest an, fiind necesară pentru eliminarea discrepațelor foarte mari apărute la plata de către băcăuani a apei calde. Pentru a realiza într-un interval foarte scurt lucrările de montare a debitmetrelor, CET va permite tuturor firmelor care au aviz de montare a contorilor de tip Schlumberger să realizeze lucrările. „Vom indica doar tipul de contor pe care îl agreem. Am programat o întîlnire cu firmele interesate, întrucît vrem să avem un control al prețului perceput pentru montaj. Nu ne putem permite ca fiecare administrator să facă chiar ce vrea, pentru că, în final, noi vom prelua aceste investiții”, ne-a declarat directorul CET, Vasile Drăgușanu.
În primă fază, asociațiile vor fi cele care vor trebui să achite contravaloarea lucrărilor de montare a debitmetrelor, însă pe parcurs aceste investiții vor fi preluate, treptat, de furnizorul de apă caldă prin deducerea din contravaloarea facturilor la căldură și apă caldă. „Asociațiile vor trebui să ne înțeleagă că nu putem prelua imediat aceste investiții. Montarea acestor debitmetre presupune un efort financiar foarte mare, pe care nu ni-l putem asuma imediat”, a mai spus Drăgușanu. Directorul este de părere că această condiție va fi acceptată de administratorii asociațiilor de locatari, întrucît și aceștia au interesaul ca procesul de contorizare să fie realizat într-un timp cît mai scurt, pentru ca băcăuanii să nu mai fie nevoiți să achite facturi imense la întreținere.
Pentru contrizarea tuturor blocurilor deservite, CET va trebui să monteze circa 1.600 de debitmetre, investiția fiind estimată la peste 7 miliarde de lei. În prezent, doar cîteva scări de blocuri sînt dotate cu dispozitize de măsurare a consumului de apă caldă. Potrivit calculelor realizate de economiștii de la CET, în scările de bloc unde există contoare, apa caldă plătită în sistem paușal nu depășește 100 de mii de lei de persoană pe lună. Montarea unui contor la o scară de bloc ajunge la circa 30 de milioane de lei.
Contorizarea consumului de apă caldă este considerată de CET o necesitate și pentru că, din toamna acestui an, firma și-a exprimat intenția de a trece la facturare individuală, iar pentru realizarea acestui lucru contorizarea ar simplifica mult lucrurile.
La întîlnirea organizată vineri de CET au participat 16 firme interesată să execute lucrările de montare a debitmetrelor pentru apa caldă menajeră. Între acestea s-a numărat și Termloc SA Bacău, concurentul CET pe piața furnizării agentului termic în municipiul Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns