– jandarmii au împiedicat bandele rivale să se întâlnească – bătaia colectivă cu bâte, nu s-a mai ținut – cetele de urători au renunțat la răzbunarea stradală și s-au concentrat mai mult pe tradiție
Ramona IONESCU
Renumita bătaie cu bâte din comuna băcăuană Oituz nu s-a mai ținut pe 2 ianuarie 2013, la manifestarea numită „spargerea caprei”. Pentru că spectacolele stradale susținute de cetele de urători și colindători se transformau în atacuri violente între taberele rivale din comună, importante forțe de intervenție din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) Bacău au fost trimise în comuna Oituz pentru a evita producerea unor evenimente nedorite. „În comună sunt două cete.
Una dintre ele se numește «Peste vale», iar rivalii sunt de la «Cotul nenii». Prima ceată s-a adunat și a dansat la Podul Hătman, iar cea de-a doua ceată s-a constituit în zona Jitărie, iar fiecare s-a comportat civilizat, fără a fi înregistrate incidente care să necesite intervenția în forță a jandarmilor. Cetele de urători nu s-au întâlnit pentru că nu era programată vreo confruntare”, a spus mr. Marius Țăranu, ofițer de relații publice în cadrul GJM Bacău. Fiecare grup a fost constituit din aproximativ 150 de mascați, cetele având după ele între 1.500 și 2.000 de însoțitori.
Jandarmii spun că nu s-a ajuns la bătaie pentru că aproape 200 de jandarmi au vorbit cu localnicii și le-au explicat care sunt pericolele și repercusiunile declanșării unei bătăi colective. Jandarmii au ajuns în comună pe 31 decembrie 2012 unde au asigurat măsurile de ordine publică pe durata prestației celor cinci cete de colindători care au susținut un program artistic în fața Primăriei Oituz.
Pe 1 ianuarie 2013, cetele de urători s-au comportat civilizat, mergând prin comună la familii și prieteni, iar pe 2 ianuarie 2013, când a avut loc „spargerea caprei”, cetele din deal și din vale nu s-au mai întâlnit pentru a se bate. Reamintim că în anul 2009, un jandarm băcăuan a fost rănit grav în timpul confruntării violente dintre bandele rivale, iar de atunci și până în prezent, autoritățile locale și forțele de ordine au încercat să țină sub control evenimentele de la Oituz.
Lasă un răspuns