Mădălina ROTARU
Universitatea „George Bacovia” din Bacău a găzdui joi, 10 octombrie, evenimentul de lansare al volumului „Chemarea. Călătorii în lumea șamanilor amazonieni”, un jurnal, în fapt, al unei tinere băcăuance emigrate în Marea Britanie și care a revenit pentru scurt timp în locul de baștină pentru a împărtăși semenilor câte ceva din experiențele ei câștigate pe parcursul a două călătorii în America de Sud. Este vorba despre Ingrid Daniela Cozma care, prin „Chemarea…” a și debutat în lumea literară, și încă bine se pare, fiind de la bun început numită de critici, „un veritabil scriitor”.
Despre volum au vorbit în cadrul evenimentului de la Universitate, în fața unui public neașteptat de numeros și de toate vârstele, prof. univ. dr. Ștefan Munteanu, Calistrat Costin- președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Bacău, prof. Grigore Codrescu și criticul literar Petre Isachi, toți concluzionând că dincolo de interesul, pentru cititor, față de niște aventuri trăite „curajos” de autoare într-o lume aparent a „neînțelesului”, acesta va fi fermecat și de componenta strict literară, estetică a jurnalului. Absolventă a Liceului „George Bacovia” (Colegiul Național „Ferdinand I”) Bacău și, ulterior, a Facultății de Medicină și Stomatologie din Iași, Ingrid Cozma a fost pusă la un moment dat al vieții ei în postura de a alege cariera sau pasiunea. Cea din urmă câștigând, băcăuanca a luat drumul Africii de Sud, acolo unde, după o primă călătorie inițiatică, a revenit, de data aceasta într-o călătorie de cunoaștere în profunzime a șamanismului.
Reîntoarsă din marile aventuri, Ingrid Cozma și-a pus trăirile în volumul „Chemarea…”, din pură dorință de a împărtăși și altora din experiențele ei, și nu – după cum autoarea însăși specifică – pentru a explica sau examina în detaliu viața șamanică, „pentru asta, există deja cărți scrise de antropologi sau istorici care au analizat fenomenul și au prezentat o mare de informații bine documentate”. „Scopul cărții este – declară Ingrid Cozma -, de a împărți cu cei din jur câteva experiențe din această perioadă a vieții mele în speranța că unii vor recunoaște momente trecute sau viitoare din propria loc călătorie spirituală. Am avut șansa de a vizita o lume exotică și fascinantă, dar cred că fiecare dintre noi trecem prin experiențe similare, fie într-un cartier prăfuit din Bacău, București sau Londra, fie în pădurile înțelepte ale Europei sau Americii de Sud. Până la urmă, viața este o înșiruire de experiențe din care învățăm câte ceva și tot ceea ce putem face este să pășim în fiecare moment cu inima deschisă, cu respect și iubire pentru cei din jur și cu dorința de a deveni mai buni”. „Chemarea. Călătorii în lumea șamanilor amazonieni” a apărut la editura Babel, având prefața semnată de prof. univ. dr. Ștefan Munteanu, Universitatea „George Bacovia” Bacău.
Lasă un răspuns