O decizie este așteptată pe 31 martie. Termenul final era 28 martie.
Termenul pentru depunerea ofertelor angajante la societatea Oltchim, de care este interesat și omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează pein pachet majoritar de acțiuni combinatul chimic din Borzești, Chimcomplex, ar putea fi prelungit cu o lună. Termenul expiră vineri, 28 martie, dar principalul competitor în această afacere, consorțiul de firme Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum, din China, ar fi solicitat prelungirea lui. Chinezii s-au arătat interesați să preia, la pachet, și rafinăria Arpechim Pitețști, unde există instalația de piroliză care poate furniza materie primă pentru Oltchim, în instalația de PVC, rafinărie pe care o vinde OMV Petrom. Analizele pentru cele două obiective scoase la vânzare ar mai dura, de aceea solicitarea pentru prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor.
Între timp, în presă a fost lansată știrea că chinezii au, de fapt, intenția de a se retrage din competiția pentru Oltchim, dar vicepremierul Daniel Constantin a dezmințit-o. „Informația este una falsă, fiind lansată din rațiuni electorale” – a afirmat joi, la Pitești, vicepremierul. El a adăugat că procesul de privatizare va continua, însă trebuie clarificată situația rafinăriei Arpechim. Informația a părut în Evenimentul zilei, publicație care susține politica grupului de interese din jurul președintelui Traian Băsescu.
Despre prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor vorbesc, însă, și liderii sindicatului din Oltchim. „Din discuțiile cu partea chineză – au declarat ei, pentru Agerpres -, s-a ajuns la concluzia că pentru a fi o privatizare reușită, adică la pachet cu rafinăria Arpechim, este foarte posibil ca termenul de privatizare stabilit inițial pentru 28 martie să fie prelungit cu 30 de zile. În acest interval se speră că se va reuși preluarea rafinăriei de la OMV, ulterior cei care vor cumpăra Oltchim să o facă la pachet cu această rafinărie, pentru a fi un ciclu integrat de producție. Marți va fi prezent la Râmnicu Vâlcea și ministrul Constantin Niță și se vor discuta aceste aspecte și elemente care țin de organigrama conducerii combinatului”.
Combinatul Oltchim se află în insolvență din ianuarie 2013, iar la sfârșitul anului a fost divizat în două societăți, Oltchim și Oltchim SPV. Oltchim SPV cuprinde activele perfomante ale combinatului și a fost propus pentru privatizare, cu termen 28 martie. Valoarea de licitație a Oltchim SPV se ridică la ceva mai mult de 300 de milioane de euro. În competiție mai erau anunțați SIF Transilvania și divizia petrochimică a companiei Mol, din Ungaria.
Ștefan Vuza ar vrea să înființeze Compania Națională de Chimie dacă ar prelua Oltchim, în care să intre și Chimcomplex Borzești.
Lasă un răspuns