Chimistii din Borzesti au lansat proiectul „Imbunatatirea eficientei energetice la electroliza cu membrana”, care functioneaza din 1996 la Chimcomplex Borzesti. Proiectul, anuntat inca de anul trecut, are o valoare totala de aproape 55 de milioane de lei si este cofinantat din Fondul European de dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial „Creseterea competitivitatii economice”. Finalizarea proiectului se va face in 22 de luni, adica in octombrie 2013. Obiectivul acestuia este cresterea eficientei energetic si obtinerea unei economii de energie electrica de 17%, prin investitia in echipamente de ultima generatie.
Ceea ce va rezulta in urma aplicarii acestui proiect va fi, practic, o alta instalatie de electroliza, pe care directorul general al combinatului, Dumitru Coman, o plasa, la sfirsitul anului trecut, in generatia a cincea. Combinatul dispune, in prezent, de o instalatie din generatia a doua de electroliza cu membrana schimbatoare de ioni.
Chimcomplex Borzesti functioneaza din anul 1959. „De atunci – spunea Dumitru Coman -, pe Valea Trotusului, in instalatiile de electroliza se amesteca sare cu energie electrica. Rezulta circa 20 de produse, dintre care pentru 12 suntem producatori unici in România, iar pentru o parte chiar din regiune. Fabrica are o traditie in prelucrarea sarii. Ulterior a mai luat si ceva piatra de calcar, iar din sare, piatra, energie electrica si gaz metan realizam toate produsele.” Actuala instalatie de electroliza, Soda M, a preluat sarcina de a prelucra sarea, dupa ce in 1990 existau patru fabrici de electroliza. Numai pe platforma Chimcomplex, se consuma, atunci, mai multa energie electrica decit se consuma, astazi, in tot judetul Bacau: 210 Mwh era puterea absorbita. Astazi se mai consuma 43 Mwh. Soda M a fost realizata prin cea mai mare investitie din industria chimica româneasca a anului 1996, peste 100 de milioane de dolari. Are o tehnologie moderna, folosind membrana schimbatoare de ioni, care la momentul aplicarii nu se regasea in nici o tara din Europa Centrala si de Est. Astazi, circa 40% din fabriclile de electroliza din Europa sint bazate pe aceasta tehnologie.
Pe aceasta baza, dar si pe seama modului in care si-au chibzuit investitiile, chimistii tin pasul cu progresul tehnic si fac planuri mari pentru urmatorii doi-trei ani. Tot la sfirsitul anului trecut, Adunarea Generala a Actionarilor s-a pronuntat asupra unor propuneri de imprumut bancar pentru imbunatatirea eficientei energetice la actuala electroliza cu membrana. Valoarea creditului asteptat ajunge la peste 8,5 milioane de euro, adica aproape 36,5 milioane de lei. Banii acopera doar 80% din valoarea proiectului pus pe tapet de chimisti, partea de 20% fiind bani nerambursabili.
Investitia costa, dar este necesara. Combinatul chimic este cel mai mare consumator de energie electrica din Moldova si unul dintre cei mai mari din tara. Iar energia e tot mai scumpa.
Pentru creditul despre care scriem aici, chimistii trebuie sa puna unele garantii, intre care ipoteca imobiliara pe terenul si constructiile pe care le are uzina, care au legatura directa cu investitia. Dar, vor fi ipotecate si utilajele care vor fi achizitionate, precum si toate incasarile aferente contractelor comerciale incheiate cu debitorii agreati de banca. Interesant este ca bancherii cer si ca pe toata perioada de derulare a facilitatii de creditare combinatul sa nu distribuie dividend si ca orice modificare in structura actionariatului de natura sa modifice puterea de control actual asupra creditului sa fie facuta numai cu acordul bancii. Cu alte cuvinte, bancherii vor sa nu se trezeasca, la un moment dat, ca discuta in combinat cu alti proprietari decit cu cei cu care au semnat contractual de creditare.
Lasă un răspuns