Termenul final era 28 martie. Ștefan Vuza a solicitat modificarea caietului de sarcini a licitației, dar nu s-a aprobat. Se așteaptă un termen nou pentru depunerea ofertelor.
Termenul pentru depunerea ofertelor angajante la societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea, de care este interesat și omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează prin pachet majoritar de acțiuni combinatul Chimcomplex din Borzești, a devenit istorie, dar fără niciun investitor. Doi dintre principalii competitori, consorțiul de firme Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum, din China, și SIF Transilvania au solicitat prelungirea cu cel puțin două săptămâni a termenului, pentru a avea timp să încheie negocierile cu OMV Petrom pentru preluarea rafinăriei Arpechim, legată tehnologic de Oltchim. Adunarea creditorilor trebuie, acum, să se întrunească și să hotărască noul termen.
La Oltchim ar fi venit, totuși o ofertă, oarecum misterioasă, pentru că cei care au depus-o, reprezentanții unui fond de investiții elvețian, nu au ieșit la rampă până acum, iar în sptele lor se pare că s-ar afla cunoscutul om de afaceri Sever Mureșan. Oferta a fost adusă, însă, după expirarea termenului (28 martie, ora 11,00) și nu a fost luată în calcul, deși dădea pe combinatul vâlcean 280 de milioane de euro, față de 305 milioane prețul de pornire al licitației. Sumă mai mică, dar importantă.
O informație nou apărută și vehiculată deja în presă este legată de solicitarea lui Ștefan Vuza ca în caietul de sarcini al licitației, pe care l-a cumpărat, să fie reformulate nu mai puțin de 23 de puncte, una fiind reducerea cuantumului pentru garanție de la 30 la 10 milioane de euro. Solicitarea nu a fost acceptată.
Și mai interesantă pare informația, venită din Ministerul Economiei, care arată că reprezentanții statului mizează cel mai mult pe firmele din China și pe SIF Transilvania pentru preluarea controlului la Oltchim.
Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea este fratele mai mare al celui din Borzești. Dacă le-ar prelua pe amândouă, Ștefan Vuza ar vrea să înființeze Compania Națională de Chimie, un proiect revoluționar pentru industria chimică românească, aflată de multă vreme în mare dificultate.
Lasă un răspuns