Termenul pentru depunerea ofertelor angajante la societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea, de care este interesat și omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează prin pachet majoritar de acțiuni combinatul Chimcomplex din Borzești, a fost fixat pe 6 iunie. Pe 10 iunie, însă, va avea loc selecția ofertelor – a anunțat consorțiul de administratori judiciari ai societății Oltchim, format din Rominsolv SPRL și BDO Business.
Termenul a fost prelungit cu circa 65 de zile, de la sfârșitul lunii martie, deși inițial au fost anunțate 45 de zile. Prelungirea a fost solicitată de principalul concurent la această tranzacționare, consorțiul de firme Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum, din China, cererea fiind astfel soluționată de Adunarea Creditorilor Oltchim, societatea fiind în insolvență. Motivația a fost că statul trebuie să achiziționeze rafinăria Arpechim de la Petrom – a declarat, atunci, Constantin Niță, ministrul Economiei. Rafinăria deține instalația de piroliză, care poate furniza combinatului materie primă și este singura din țară de acest fel. Ministrul a mai declarat că procesul de privatizare trebuie să continue cu mai multă determinare, fiind necesară o intensificare a eforturilor pentru găsirea soluțiilor de finanțare a societății. „Guvernul dorește să găsească o rezolvare corectă pentru un combinat de talia Oltchim, însă trebuie demonstrată o atitudine activă și deschisă în relația cu investitorii interesați de preluarea societății” – a spus oficialul. Niță a subliniat importanța strategică pe care o are combinatul Oltchim în programul Guvernului, atât prin prisma locurilor de muncă pe care le poate asigura, direct dar și pe orizontală, cât și din punct de vedere al rolului pe care îl joacă pentru economia națională, fiind unic producător pentru o serie de produse de bază la nivelul industriei românești.
Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea este fratele mai mare al celui din Borzești. Dacă le-ar prelua pe amândouă, Ștefan Vuza ar vrea să înființeze Compania Națională de Chimie, un proiect revoluționar pentru industria chimică românească, aflată de multă vreme în mare dificultate.
Ilie a zis
Chimcomplex a avut la trim I 2014 un profit foarte mic, in scadere enorma.
Si asta in situatia in care a beneficiat de cresterea cotatiei international la soda caustica, investitii din fonduri nerambursabile etc
Nu are cum sa ia Oltchim pentru ca e prea mic iar vuza nu e un patron serios.
Toti actionarii minoritari se chinuie sa iasa din Chimcomplex, dovada actiunile puse la vanzare in 0,8 sau 0,9. Iar vuza cere pentru majorarea de capital social (facuta in numerar) 1,36 lei pe actiune. Trebuie sa fii venit de pe alta planeta ca sa ii dai lui vuza 1,26 cand poti cumpara din piata la 0,8 lei.
Toti minoritarii vor sa scape de la Chimcomplex pentru ca vuza nu e interesat de bunastarea tuturor ci doar sa isi umfle el buzunarele, pe cai numai de el stiute, suveici cu firme din SCR, companii bagate in faliment etc