Consorțiul de administratori judiciari ai societății Oltchim, din Râmnicu Vâlcea, Rominsolv Sprl și BDO Business Restructing Sprl, a hotărât termenul până la care investitorii interesați de pachetul de acțiuni pus în vânzare de stat la această societate pot veni cu ofertele lor angajante. Termenul nou este 31 martie, ora 11,00. De această oportunitate este interesată și societatea Chimcomplex Borzești, care are, în mare, același obiect de activitate ca al Oltchim.
Noul termen era așteptat de investitori după ce la sfârșitul lunii ianuarie Adunarea Creditorilor societății Oltchim a hotărât amânarea depunerii ofertelor pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni, stabilit inițial pe 31 ianuarie. De acest pachet este interesat și omul de afaceri Ștefan Vuza, care vrea participarea la licitație prin intermediul societății Chimcomplex Borzești, pe care o controlează prin grupul său de societăți comerciale. Ștefan Vuza a declarat că rămâne în continuare interesat de această tranzacție. „Datele problemei nu s-au schimbat” – declara, rcent, omul de afaceri, care este și președintele Consiliului de Administrație la Chimcomplex.
Prelungirea termenului a fost cerută chiar de o parte dintre investitorii interesați de Oltchim, Chimcomplex și grupul de companii chineze Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum. De combinatul vâlcean se mai interesează Oil Gas Trade, din Rusia, și compania Mol, din Ungaria, prin divizia sa petrochimică, Petchem.
Admnistratorii Oltchim au cerut, însă, investitorilor resurse pentru funcționarea combinatului în cazul prelungirii termenului depunerii ofertelor. După evoluția evenimentelor și declarațiile de presă făcute, se pare că marea speranță pentru cei de la Oltchim sunt investitorii chinezi, care ar fi fost de acord să vină cu un capital de lucru pentru combinat, până la vânzarea acțiunilor. Până acum însă, nu s-au anunțat date concrete în acest sens.
Ștefan Vuza este, însă, optimist și spune că va merge până la capăt în această încercare. Dar competiția va fi acerbă.
Producător de clorosodice, în principal, Oltchim este fratele mai mare al Chimcomplex, care însă acum are o instalație de electroliză mai performantă decât cea de la Râmnicu Vâlcea. Ștefan Vuza intenționează, prin preluarea combinatului vâlcean, crearea unei companii naționale de chimie, cu cele două combinate la bază.
Activele puse în vânzare la Oltchim sunt două platforme chimice și petrochimice, din Râmnicu Vâlcea și din Pitești (prima din combinat, a doua platforma petrochimică Bradu), conectate printr-o conductă dublă care furnizează etilenă și propilenă. Activele includ în principal instalații de producere de sodă caustică, propenoxid și polioli flexibili și rigizi, oxo-alcooli și plastifianți și PVC, precum și echipamentele aferente (instalații de electroliză, de fabricare a acidului clorhidric, hipocloritului de sodiu etc.). Platforma Râmnicu Vâlcea mai deține conducta care transportă saramura de la Salina Ocnele Mari, vagoane și locomotive, tancuri de depozitare pentru diverse produse lichide și gazoase, linii de înaltă tensiune și conducte de abur, căi ferate industriale, drumuri și terminalul de leșie de sodă în Portul Constanța. Oltchim este localizat strategic, ca și Chimcomplex, în vecinătatea surselor de materi prime și are conexiuni bune la utilități. Proximitatea depozitelor mari de sare cu metode de extracție modernă și rețea de conducte pentru saramură și conexiunea la rețeaua naționala de transport gaz ar putea genera bune oportunități de optimizare a costurilor – au apreciat specialiștii de la Chimcomplex, într-un material de prezentare destinat acționarilor societății, care au aprobat, tot recent, contractarea unui credit de 200 de milioane de euro pentru licitația de la Oltchim.
Chimcomplex este al doilea cel mai mare producător de sodă caustică din România (după Oltchim) și unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din Europa Centrală și de Est.
Lasă un răspuns