În prag de iarnă se recomandă, în primul rînd, maceratele la rece sau ceaiurile vitaminizante de măceșe, cătină albă, mere, porumbar (fructe), urzică vie (frunze), păducel (fructe, flori și frunze), păpădie (frunze), afin, zmeur și mure (fructe, frunze). Iată cum se folosește fiecare parte din plantă: din flori, frunze și pulpă (în cazul cătinei, măceșelor, murelor și al porumbarului) se prepară infuzie, iar din semințe, coajă și rădăcina se prepară decoct (fierbere). Semințele se fierb 5-6 minute, coaja 5-10 minute, iar rădăcina 15 minute. Maceratul la rece se prepară prin înmuierea plantei în apă rece, de seara și pînă dimineața. Cătina albă (bobițele sînt portocalii) se prepară astfel: se spală crenguțele cu tot cu fruct și se păstreză ca atare în loc uscat, chiar pînă la primăvară; dacă trebuie să se consume imediat, se desprind bobițele de pe crenguțe cu un cuțitaș și se pun într-un vas, sfărîmîndu-se cu paleta pentru piure. La o lingură de fructe zdrobite se adaugă 1/4 l apă rece, se amestecă bine cu o linguriță și, după 10-15 minute sau cîteva ore, se strecoară. Se consumă fie ca atare, fie cu o linguriță de miere. Fructul zdrobit, rămas dupa strecurare, se fierbe 5 minute în 1/4 l apă și se bea.
Tot în prag de iarnă se recomandă următoarele cure:
– Tinctură de propolis (concentrație 20-30%, de la Plafar) – în decursul unei zile se iau 20-30 de picături diluate în 100 ml de apă, timp de una-două săptămîni.
– Polen – se consumă două lingurițe de granule zilnic, timp de o lună.
– Usturoi – se mănîncă 3-5 căței zilnic, timp de două-trei săptămîni, sau se beau cîteva înghițituri de macerat de usturoi, timp de două-trei săptămîni.
– Hrean – se consumă ca salată sau ca macerat, după voie, timp de două-trei săptămîni sau mai mult.
– Lămîi – se consuma ca atare, suc sau macerat – timp nelimitat.
– Ridiche neagră (salată sau macerat), timp de două-trei săptămîni sau mai mult.
– Mere – ca atare, suc sau macerat, timp nelimitat.
– Apa limpede de argilă galbenă. Apa de argilă se prepară astfel: un borcan de 5 l se umple seara cam 1/4 cu argilă și se completează apoi cu apă. Se amestecă de cîteva ori în decurs de 1-2 ore cu o lingură de lemn și se lasă pînă a doua zi, cînd apa s-a limpezit. Se îndepărtează corpurile ușoare de la suprafață, se ia din lichid cu un polonic și se strecoară printr-o bucată de tifon, împăturită de două ori. Se pot bea 0,5-1,5 l zilnic, timp de cel puțin trei săptămîni sau pe termen lung. După ce se termină lichidul din borcan, se mai umple cu apă încă o dată, peste argila deja depusă. Efectele acestei ape sînt formidabile: menține sănătatea și vindecă foarte multe boli.
Chiar dacă vine frigul, evitați să mîncați multă carne și grăsimi animale; în schimb, să nu vă lipsească legumele, fructele – mai ales crude.
Lasă un răspuns