Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău se va întruni astăzi pentru a analiza introducerea de noi restricții în localitățile unde incidența cazurilor depășește 1,5 la mia de locuitori. Este vorba aici de municipiul Bacău și comune precum Mărgineni, Măgura sau Sărata. De asemenea, în localitățile cu număr de cazuri mai mari de 3 la mie se poate lua măsura carantinării, cum ar fi Săucești, Letea Veche sau Hemeiuși.
Raed Arafat a anunțat ieri că vor introduse noi restricții. Potrivit acestuia, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel din municipiul Bucureşti urmează să se întrunească în regim de urgenţă să analizeze situaţia epidemiologică în fiecare judeţ şi în localităţile respective şi să ia toate măsurile care sunt prevăzute prin hotărârile de guvern sau hotărârile CNSU care au fost emise în contextul unei incidenţe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
„Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5”, a declarat Arafat.
El a arătat că este în analiză suspendarea activităţii operatorilor care au abateri. „Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii. În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”, a spus Arafat.
Şeful DSU a anunţat că participarea credincioşilor la evenimente va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă. „Mai este o decizie luată, şi anume, referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a afirmat Arafat.
De asemenea, el a subliniat că vor fi intensificate controalele. „Controalele vor fi intensificate, vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punctul de vedere al limitării răspândirii virusului, dar ne aşteptăm la mai mult, la colaborarea populaţiei, gestul este foarte simplu, purtarea măştii, distanţarea, respectarea regulilor de interacţiune, dezinfectarea pe mâini, dezinfectarea suprafeţelor”, a arătat şeful DSU. O altă măsură anunţată prevede posibilitatea depunerii jurământului la distanţă de către cei aleşi la scrutinul din 27 septembrie şi care sunt în carantină sau izolare. „Persoanele alese la scrutinul electoral în luna septembrie pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene să poată depune jurământul prevăzut în OUG nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ fără prezenţa fizică, prin mijloace electronice de comunicare la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condiţiile legii. Aceasta este o propunere aprobată la nivelul comitetului şi urmează să se emită un act normativ, o hotărâre de guvern care să stabilească acest lucru, ca să nu punem în dificultate procesul respectiv”, a spus Arafat.
Victor Romanoff a zis
Cunosc personal cel putin douazeci de persoane care au fost depistate pozitiv, una a decedat, doua au avut simptome urate, au necesitat internare, dar ceea ce vreau sa subliniez este cazul a doua persoane care au luat acest coronavirus desi au respectat cu strictete regulile. Le cunosc bine pe cele doua doamne, intelectuale, cu rude apropiate in varsta pentru sanatatea carora chiar au tinut la reguli la punct si virgula, si iata ca desi s-au ferit, tot au patit-o. Lucrurile, asa cum decurg nu numai in Romania, duc la o singura concluzie -mai devreme sau mai tarziu – boala o sa ne loveasca direct si personal pe cei mai multi, asadar preventiv, inafara, eu stiu, de masca si de altele, ar fi bine sa lasam deoparte, macar temporar, naravurile care scad imunitatea si care duc la slabirea organismului. Le stim bine care sunt.
In acest context, nu sunt de acord cu masuri pompieristice de genul inchidem biserici, restaurante, scoli samd. Tara trebuie sa functioneze, oamenii trebuie sa traiasca, sa munceasca, sa faca scoala in mod cat e posibil de normal. Daca ministerul invatamantului a dovedit o incompetenta manageriala crasa nefiind in stare sa implementeze solutii ca sa permita tuturor copiilor sa faca scoala in mod normal, nu e vina populatiei, ci a celor care habar nu au sa conduca si sa ia decizii inteligente. Invatamantul online se preteaza, eventual, pentru stiintele umaniste, trebuia gasita o solutie hibrida, stiintele umaniste fizic la clasa iar cele umaniste online, clasele sa fie rupte si sa fie de maximum zece copii, profesorii sa poata preda fara masca dar cu conditia sa stea la distanta de copii, nu am fi inventat apa calda daca faceam in sase luni de zile anchete sociale serioase ca sa vedem cati copii nu au intr-adevar mijloace ca sa lucreze online, nu am fi inventat roata daca organizam in sase luni de zile o licitatie corecta prin care sa cumparam mijloace tehnice pretabile necesitatii pentru care acestea sunt cumparate din bani publici. Nu tampenia asta incredibila pe care o face ISJ Bacau, cu laptopuri cumparate fara camera video, si dat bani separat pentru camere video. Deci clar e cineva acolo care e mai prost ca gardul, daca are asemenea intentie. Sau poate ca nu e prost ca gardul, ci doar membru cuminte si ascultator al unui partid.
Andrei a zis
In Saucesti, in magazinul Profi nu se respecta nimic. Vanzatoarele nu poarta masca, daca le atragi atentia devin tafnoase, motivand ca se sufoca. Primesc clienti fara masca sau cu masca purtata aiurea. Despre distantare nu poate fi vorba.
In magazinele private este si mai rau.
In Maxitaxi soferul nu poarta masca…
Gogu a zis
Nu doar acolo, nici la Petrom pe Calea Moldovei, nici la Inan-ul de la nord…exemplele pot continua, asta si datorita campaniei unei parti din media, sau a unui partid rosu care pretind ca nu ar fi asa grav acest virus, e o conspiratie, lumea moare la misto…baaaa, va moare audienta, votantii!!! ei sunt cei mai expusi la virus.
alin a zis
eu zic sa te faci turnator. vezi ca ti-a pus guvernul de competenti la dispozitie un nr de tel unde sa torni vecinii si prietenii. va place cu turnatul si cu dictatura se pare. sa vedetin germania ce nu se respecta regulile. si nu mai macane nimeni ca e jale. si nici nu se toarna intre ei.
Andrei Munteanu a zis
Dude, sesizarea politiei cand vineva incalca regulile si legile nu e turnatorie. Vorbesti de Germania. Ai stat acolo? Nu cred. In Germania cetatenii suna la politie si daca te-ai basit, dar sa mai incalci si reguli.
Vorbesti din auzite.
Auzi la el, esti turnator daca sesizezi incalcari ale legii … De aia nu ne facem bine.
Deci daca eu vad ca esti talharit, ranit grav, in coma,vad masina cu care fug atacatorii, eu sa nu -i „torn” pe atacatori la politie? Ce sa le zic? Bravo baieti. Tineti-o tot asa.
Vai de capul nostru.
John a zis
Daca cineva infectat iti vinde o paine, si tu duci virusul acasa si iti infretezi familia,si feresca Dumnezeu ramai cu cineva pe constiinta, cat ti-ai fi dorit ca inaintea ta sa fi trecut prin magazin un turnator??? Neamtule…
Szuszanna Fucs a zis
Tocmai ce am citit in presa americana ca rata de pozitivare in New York este de unu la suta, deci dintr-o suta de persoane testate, una este declarata ca fiind bolnava, in vreme ce in Romania, duminica a fost de 25 %. Se pare ca lucrurile au luat-o razna rau de tot in Romania, si ca ne paste o stare de urgenta cu interdictii mai nasoale decat cele din primavara.
Alex a zis
In Sua se testeaza in masa (care e singura solutie de contracarare a bolii) iar, la noi, se testeaza, in cazurile de suspiciune. Dupa 6 luni, guvernul nostru competent si domnul presedinte si mai competent inca nu au au venit cu o viziune in privinta testarii in masa.
un parinte a zis
Ce reguli frate? La scoala Spiru Haret copiii sunt dusi la after school la restaurantul din colt in interior la un loc cu alti clienti. Despre ce vorbim aici? De ce ii mai chinuim cu masti in clasa atata timp? La educatie fizica stau gramada cate 50 de copii in sala de sport. Binenteles ca fara masti pt ca nu poti alerga cu masca pe fata. Sala nu e ventilata corespunzator pt ca nu a fost gandita pentru astfel de cazuri. In afara de asta la inceputul si sfarstitul orei copiii se ingramadesc pe cateva bancute sa se schimbe de echipament. Este clar ca trebuie facuta ora de sport dar nu in astfel de conditii. Reguli facute pe genunchi de tovarasii de la inspectorat si dsp , aplicate dupa ureche de altii.
Miranda Veracruz de la Jolla Cardinal a zis
Ora de sport poate fi facuta, in aceasta perioada, sub forma predarii strategiilor de SAH. Este in curicula, din cate stiu. Problema e ca putini sunt profesorii de sport care stiu ce e aia en passant, daramite sa predea o deschidere, si nici nuai cum sa le ceri asa ceva, sportule una, matematica e cu totul, dar cu totul altceva. Cat priveste scoala pe ansamblu, e o debandada totala, care isi are radacinile in incompetenta celor de la minister, urmata de cea a isejistilor.
lazar a zis
Si la Ferdinand doamnele au inchiriat o casa, scorul este de 15 milioane pe luna pentru un copil, ii duce ingramaditi cu un maxi taxi , banul sa iasa. Si acolo in casa mai stii tu ca parinte ce si cum se pastreaza distantarea? peste tot este asa.
Corina a zis
Si cu restul județului cum ramane? Cum stopați blocarea locurilor de la ATI din județ daca in alte localități se răspândește virusul?