În prima ședință a Consiliului Județean (CJ) Bacău din noul an, organizată ieri, 23 ianuarie, s-au repartizat banii pentru primăriile din județ pe anul în curs și s-au realizat estimările pe anii 2015-2017. Dacă în anii trecuți împărțirea banilor în primării n-a adus fericirea, creând numeroare neplăceri în rândul consilierilor județeni băcăuani, de astă dată, surprinzător, nu au existat intervenții sau nemulțumiri. Dragoș Benea, președintele CJ Bacău, a făcut apel la înțelegere către toți primarii din județ, în ceea ce privește distribuirea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale statului pe 2014. „Bugetul pe 2014 este cât se poate de administrativ – a declarat Dragoș Benea. Sper să avem responsabilitatea și priceperea necesare să-l administrăm așa cum trebuie”.
Pentru bugetele consiliilor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor s-au alocat aproximativ 390 milioane lei, reprezentând 20% din cota defalcată din impozitul pe venit (18,5 %). Prin hotărârea Consiliului Județean, banii se repartizează pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii, dar și pentru susținerea și cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală sau a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
De asemenea, președintele CJ a considerat inoportună citirea sumelor în plen care, consideră el, poate da o imagine greșită. „Nu cred că este vreun primar care să fie mulțumit de suma alocată – a adăugat președintele. Sper, totuși, ca anul acesta să fie cât mai puțini primari nemulțumiți”.
Pentru sumele defalcate din impozitul pe venit, dintre municipii cea mai mare sumă a fost alocată Bacăului (1,8 milioane lei), cea mai mică a revenit Oneștiului – doar 50.000 lei.
Dintre orașe, Comănești a primit cea mai mare sumă (990.000 lei), iar Slănic Moldova (125.000 lei) cea mai mică.
Comunele Balcani, Berești-Tazlău, Poduri și Răcăciuni au încasat cei mai mulți bani – câte 500.000 lei, iar cei mai puțini au ajuns la Ardeoani (80.000 lei), Prăjești și Filipeni (câte 120.000 lei). Acestora din urmă și nu numai li s-au alocat bugete mai mici din cauza – explică președintele CJ – ” populației mici”. De asemenea, acesta a ținut să le reamintească aleșilor județeni situația salariaților din Primăria Prăjești, care nu și-au luat salariile cu lunile, „dovadă a lipsei de respect față de angajați”. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.
Lasă un răspuns