Cei aproape 1.900 de fermierii băcăuani care au solicitat, în acest an, ajutorul specific acordat producătorilor de lapte și carne de vită din zonele defavorizate vor fi controlați, la fața locului, asupra veridicității datelor declarate. Controlul și supracontrolul au început acum o săptămână și vor avea loc până pe 15 ianuarie 2014. În județul Bacău, la Centrul județean al Agenției de Plăți și Implementare pentru Agricultură – ne-a informat directorul executiv al instituției, Gabriela Mazilu – au fost depuse 1.883 de cereri, față de numai 1.867 anul trecut, pentru 6.449 de animale (5.878 erau anul trecut), din care 5.951 sunt vaci de lapte (5.761 în 2012), șapte sunt bivolițe (ca și în 2012), iar 491 sunt vaci de carne (numai 110 anul trecut).
„Controlul – a precizat Gabriela Maziu – urmărește corespondența dintre numerele de identificare a animalelor solicitate în cerere cu cele găsite în ferme, bovinele existente în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) și nesolicitate în cerere, documentele pentru cazurile de forță majoră invocate, documentele justificative pentru crotaliile pierdute și cele care atestă ieșirile din efectiv, corespondența între localitatea în care a fost declarată exploatația și aceea în care se găsesc animalele, precum și respectarea standardelor eco-condiționale aplicabile terenurilor agricole și activităților agricole din fermă”.
Orice neregulă constatată va reduce procentual valoarea ajutorului acordat, până la excluderea de la plată pentru anul în curs și implică sancțiuni multianuale. Bovina cu ambele crotalii pierdute este un animal cu nereguli, excepția fiind pentru o singură bovină pe exploatație, care se acceptă ca determinată dacă se identifică cu ajutorul pașaportului, a înregistrării în RNE și a înregistrării din Registrul individual al exploatațiilor și dacă există formularul de declarare a pierderii crotaliei, ca dovadă că au fost luate măsuri. Și nerespectarea standardelor de eco-condiționalitate poate atrage reducerea ajutorului specific.
În județul Bacău, Zona Montană Defavorizată cuprinde localitățile Agăș, Asău, Balcani, Berzunți, Brusturoasa, Comănești, Dărmănești, Dofteana, Ghimeș-Făget, Mănăstirea Cașin, Oituz, Palanca, Slănic Moldova, Solonț, Târgu Ocna și Zemeș, iar Zona Defavorizată de Condiții Naturale Specifice localitățile Cleja, Colonești, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvănești, Gura Văii, Helegiu, Livezi, Motoșeni, Orbeni, Plopana, Răchitoasa și Stănișești.
(Petru DONE)
avram antonescu a zis
Dar comunele Vultureni , Oncesti, si altele ce sunt zone metropolitane.Veniti in Vultureni sa vedeti ce saracie lucie, nimic nu s-a facut parca primarul nu ar exista . Au in schimb discoteca unde se imbuie un patron si sufera oamenii din zona toate scandalurile unor handicapatii.