• un copil abandonat în maternitate va ajunge, imediat ce este declarat clinic sănătos, într-un centru de servicii comunitare sau la o familie de asistenți maternali
Problema copiilor abandonați în maternitate sau în secțiile de pediatrie a spitalelor își va găsi, de acum îniante, o rezolvare cît se poate de rapidă. Cel puțin asta este menirea teoretică a unui ordin elaborat zilele trecute de către Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPCA). Potrivit documentului în cauză, în fiecare maternitate mare va exista cîte un asistent social, care se va ocupa de depistarea identității exacte a mamelor fără acte de identitate. Acesta va fi angajatul servicuilui de protecție socială din cadrul primăriilor pe raza cărora se află maternitățile în cauză. În cazul maternităților de rang mai mic, aceste atribuțiuni vor cădea în grija unei asistente medicale desemnate de către medicul șef. Dacă un copil este abandonat în maternitate, acesta va intra, în cel mult 24 de ore, într-un sistem de protecție în regim de urgență. Deși foarte clar la prima vedere, ordinul lasă, la o analiză mai atentă, destul de multe aspecte nelămurite, ceea ce i-a determinat pe specialiștii Direcției Generale pentru Protecția Copilului să aibă anumite rezerve față de eficacitatea măsurilor prevăzute în document. „Sînt de acord că spitalele nu sînt instituții de ocrotire a copilului și, din acest punct de vedere, prevederile ordinului nu pot fi discutate. Rămîne, însă, de văzut în ce măsură acest ordin va putea rezolva cu adevărat problema copiilor abandonați, pentru că, de exemplu, asistentul social va depista adresa mamei, dar ce te faci în situațiile în care aceasta nu mai locuiește de ani buni acolo. Apoi, în ordin nu se spune nimic despre responsabilitatea mamei, ceea ce ar putea duce la situații în care, odată revenit în familia naturală, copilul este ținut două-trei zile și apoi este internat și abandonat în pediatrie. Îl ducem înapoi și este iar abandonat și tot așa. O altă problemă lăsată în suspensie este cea a mamelor din alte județe, care vin și nasc la Bacău”, ne-a declarat Marlena Mocanu, șefa Serviciului Prevenire și Adopție din cadrul DGPC.
Cu toate acestea, DGPC va asigura pentru primirea în regim de urgență a bebelușilor abandonați în maternitate cîte zece locuri în centrele de servicii comunitare „Pro Familia” Bacău, nr. 3 Onești și nr. 4 Moinești. La acestea se vor adăuga cîte zece familii de asistenți maternali din Bacău și cîte cinci în celelalte zone ale județului, care vor fi pregătite special pentru a putea primi în regim de urgență copii abandonați. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns