Corint este o localitate notorie a zilelor noastre, mai mult, prin cele doua epistole adresate corintienilor de catre Sfintul Apostol Pavel si, mult mai putin, prin faptul ca a constituit locul unde s-a consumat o alta aventura erotica a lui Zeus, de aceasta data cu Eghina, fata zeului – fluviu Asopos.
Autocarul urmarea traseul lung de 76 kilometri al autostrazii care leaga Atena de Corint, de fapt, un drum prin inima industriei grecesti. La stinga, printre macarale portuare si hale industriale, straluceau valurile verzui ale Golfului Saronic. La dreapta, orizontul era blocat de versantii domoli ai Muntilor Pateras.
Ghida, fiind dimineata, nu s-a simtit prea obosita ca sa vorbeasca la microfon:
– Ne apropiem de intersectia care duce spre Lutraki, una dintre cele mai vechi statiuni balneare din Grecia. Aici veneau corintienii sa se relaxeze înca din antichitate. Corint a fost mult timp cel mai mare si mai bogat oras din lumea greaca. Apogeul dezvoltarii l-a atins în timpul lui Periandru, care a guvernat între anii 627 si 585 înainte de Hristos. In anul 52 a venit la Corint Sfintul Apostol Pavel si a predicat noua religie timp de 18 luni. Astfel, s-a format o importanta comunitate crestina, careia i se adreseaza cele doua epistole.
… Am ajuns în mijlocul agorei romane de linga Corint, mai precis, linga un vestigiu destul de bine conservat al unui edificiu paralelipipedic din piatra taiata sub forma de caramida, lung de circa zece metri, lat de aproximativ cinci metri si înalt cit statura unui om, tribuna de unde guvernatorii romani se adresau poporului, dar si locul de unde Sfintul Pavel a vorbit multimii. Ca si atunci când, ajuns în vârful Golgotei, am atins cu mina gaura în care a fost fixata crucea lui Iisus Hristos, si de aceasta data mi s-a taiat rasuflarea, am trait plenar revelatia lui Dumnezeu.
… Ne întorceam cu autocarul spre Corint. Orasul are un aer prosper. Bulevarde largi, blocuri elegante, port cu multe vase în miscare, tersasele tavernelor pline cu clienti. Profesorul Acribion Tocilescu are o propunere:
– Doriti sa va spun un mit cu actiune petrecuta undeva linga Corint?
– Va ascultam cu placere, a raspuns cineva.
– Zeul – fluviu Asopos avea peste o duzina de fete frumoase, iar Zeus a pus ochii pe Eghina. El s-a folosit de un siretlic ca sa o rapeasca pe tinara: s-a preschimbat într-o flacara cu care a învaluit-o pe Eghina, luind-o de pe malul fluviului si ducind-o într-o grota de linga Corint. Ca urmare, Eghina a început sa-l poarte în pintece pe Eac. Între timp, Asopos îsi cauta fiica. A ajuns în regatul Corint, unde domnea Sisif, care s-a plins de seceta din acel an. Asopos, cu puterea lui de zeu, a facut sa curga din nou apa dintr-un izvor secat si vegetatia s-a înviorat. Drept rasplata, Sisif i-a dezvaluit lui Asopos unde stau ascunsi cei doi. Zeus, aflind ca tatal Eghinei se îndreapta minios spre ei, a vrut sa stearga urmele si a prefacut-o pe Eghina într-o bucata de pamint pe care a aruncat-o în mare, dupa care a fugit. Asa s-a format insula Eghina.
– Domnule profesor, sint multe mituri erotice cu Zeus rapind fecioare? a întrebat studentul.
– Mai sunt câteva, dar, de ce vreti sa stiti?
– Deoarece, am impresia ca rapirea fecioarelor este o tema importanta a miturilor cu Zeus si, poate, de aceea mitologia greaca este atit de captivanta, a concluzionat studentul.
– Drept recompensa pentru straduinta de a analiza si de a trage concluzii, o sa va mai spun si alte mituri de acest gen, dar nu acum.
Doru CIUCESCU
Lasă un răspuns