Credinciosii crestin-ortodocsi din zona Moldovei celebreaza in Duminica Tomei, sau in ziua de luni care ii urmeaza, Pastele Blajinilor, o veche traditie populara, care s-a pastrat ca sarbatoare a mortilor. Etnologul Dorinel Ichim spune ca, dupa credinta oamenilor din popor, blajinii ar fi niste oameni buni la inima si smeriti in fata Domnului, care traiesc pe linga Apa-Simbetei, la marginea Pamintului, si tin sarbatoarea Pastilor – denumita Pastele Blajinilor – a doua zi dupa Duminica Tomei. „O serie de practici si de credinte care s-au pastrat in traditia populara sint marturii ale acestei vechi sarbatori. Una dintre acestea se refera la faptul ca femeile dau pe apa cojile oualor folosite la pregatirea cozonacilor de Pasti sau cojile oualor inrosite, spre a se duce in tinutul blajinilor, ca veste ca urmeaza Pastele lor. Acestea calatoresc timp de opt zile si cind sosesc la ei au si blajinii Pastele lor. Se mai pastreaza pe alocuri obiceiul ca la Pastele Blajinilor sa se manince de sec, pe motiv ca si ei au mincat de sec la Pastele ortodox”, spune etnologul bacauan. Dorinel Ichim subliniaza insa ca Pastele Blajinilor s-a pastrat in memoria comunitatilor doar ca prilej de evocare a mortilor. Prin traditie, in aceasta zi se fac slujbe in biserici, femeile se duc la morminte sa-si plinga rudele plecate din aceasta lume si impart colaci si luminari.
Mihail a zis
Bai fata, asta e obicei pagan si nu are a face cu „crestinii ortodocsi” pe care ii numesti matale. Mai documenteaza-te inainte sa dai drumul l aporumbel din gura 🙁
costel a zis
Aveti grija sa va duce-ti cu pomeni…cu gologani pentru parintele pentru ca vrea sa-si ia un mercedes nou…altfel nu ajunge-ti in rai.Sa nu uitati de dascal…