– combinatul are nevoie de două milioane de dolari pentru cofinanțarea unui proiect european
Petru DONE
Societatea Chimcomplex va garanta un împrumut de două milioane de dolari, acordat de Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE), cu un teren de 1.671 mp și mijloace fixe care aparțin instalației de cogenerare de energie electrică și abur tehnolog (Cogenerare 1). Creditul este necesar pentru o nouă instalație de cogenerare. Garanțiile vor fi acordate dacă acționarii societății vor aproba, la începutul lunii februarie, o astfel de măsură, propusă de Consiliul de Administrație.
Fondul Român pentru Eficiența Energiei finanțează, în condiții comerciale, companiile din sectorul industrial și alți consumatori de energie pentru a le facilita adoptarea și folosirea tehnologiilor de utilizare eficientă a energiei. Aceasta poate îndrepta economia către o scădere a intensității energiei și a emisiilor de gaze poluante sau cu efect de seră. Până în prezent, Fondul Român pentru Eficiența Energiei a încheiat contracte de finanțare în valoare totală de 14,543 de milioane de dolari SUA.
Chimcomplex a mai beneficiat de un credit, tot de două milioane de dolari, de la Fondul Român pentru Eficiența Energiei, în anul 2007, pentru instalația Cogenerare 1. Împrumutul a fost acordat pentru o perioadă de cinci ani, cu o perioadă de grație de 12 luni. Pentru noua instalație de cogenerare, societatea a și depus un proiect cu finanțare europeană în Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Noua instalație va avea o capacitate de producție egală cu cea dintâi, de 7,4 MWH. Cogenerare 1 a fost pusă în funcțiune în anul 2008.
Combinatul din Borzești este cel mai mare consumator de energie electrică din Moldova, după combinatul siderurgic din Galați. Eficientizarea în acest domeniu este, deci, un obiectiv major. Ponderea energiei electrice în costul produsului soda caustică este de 52%.
Pentru prima instalație de cogenerare, combinatul a primit, în noiembrie 2010, Premiul pentru “Cea mai mare investiție, cu cele mai mari economii de energie”, acordat la „Gala Decernării premiilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Excelență în Eficiență Energetică. Realizarea centralei de cogenerare, pe baza unor tehnologii de vîrf, comparabile cu cele utilizate în Uniunea Europeana, reduce prețul de achiziție la energie cu circa 40% față de prețul energiei achiziționate de pe piață.
Instalația de Cogenerare utilizează ca materie primă gazele naturale, având posibilitatea alimentării cu surplusul de hidrogen obținut în instalația proprie de electroliză a clorurii de sodiu, cu efect în eficientizarea globală a celor două instalații.
Primul proiect a beneficiat de fonduri UE-BERD. După un an și jumătate de exploatare, iar reprezentanții BERD au efectuat o analiză a încadrării instalației de cogenerare în parametrii de proiect, în urma căreia s-a demonstrat încă o dată că acest proiect a fost un succes și că s-a încadrat în conceptul „cogenerare de eficiență înaltă”.
Proiectul de Cogenerare de la Borzești era unicat pe plan mondial și se baza pe ideea originală a echipei de specialiști din combinat de a combina eficient o turbină de gaz cu un cazan de abur cu ardere suplimentară cu hidrogen.
Lasă un răspuns