– IGA organizează evenimentul la începutul anului viitor, în Ungaria și România
Petru DONE
Filiala Onești a Asociațieiaționale a Crescătorilor de Capre din România (CAPRIROM) va fi reprezentată la următoarea conferință internațională a IGA (Asociația Internațională a Crescătorilor de Capre) care va avea un caracter regional european, transfrontalier, și va fi organizată la Debrețin (Ungaria) și Oradea (România), în perioada 8 – 11 aprilie 2014. Aceasta va fi precedată, în luna septembrie 2013, de Conferința Națională a CAPRIROM, de la Constanța.
„După Mexic, Brazilia și Spania – ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Capre din Onești, Neculai Doileț – a venit și rândul Europei să găzduiască un eveniment internațional important al crescătorilor de capre și este o onoare că printre organizatori se numără și românii. Suntem pasionați crescători de capre și am participat, până acum, la toate congresele mondiale organizate de IGA în ultimii șase ani, dar și de alte organizații și instituții, evenimente la care am avut contribuții esențiale, delegațiile României fiind conduse de președintele de atunci al CAPRIROM, prof. univ. dr. Stela Zamfirescu, acum vicepreședinte, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în creșterea caprelor. Am dovediat aceasta prin intervențiile de nivel științific, spre deosebire de unii care n-au ajuns acolo decât pentru a pune ștampile de ordinele pe deplasare”.
De ce o conferință regională europeană
IGA arată că sectorul caprin în Europa Centrală și de Est este foarte divers în ceea ce privește tipurile de rase, sisteme de producție și numărul de animale. „Fiecare regiune – spun specialiștii de la IGA – are propriile sale rase autohtone, cu caracteristici unice, dar și cu multe similitudini. Rasele exotice/internaționale (Saanen, Alpine, Nubian, Boer etc.) joacă, de asemenea, un rol tot mai important în aceste țări.” Unele dintre aceste rase sunt utilizate pentru producția de carne, dar cea mai mare parte pentru producția de lapte. Există o mare variație în sistemele de producție, care cuprind inclusiv tipuri tradiționale, industriale, convenționale și ecologice. Turmele variază între o pereche de animale și sute de capre, deși foarte puține ferme au mai mult de o mie de animale. „Eficiența și durabilitatea caprinelor rămân aspectele cheie care afectează majoritatea populației și ar trebui să fie examinate din perspective diferite – mai spune IGA. Întrebări cu privire la sănătatea și bunăstarea animalelor, impactul caprelor asupra mediului (inclusiv emisiile de gaze de seră), ar trebui să fie, de asemenea, investigate. Relația strânsă dintre consumatorii de produse de capră și nutriția umană sănătoasă este bine cunoscută printre oamenii de știință. Cu toate acestea, sunt necesare campanii de marketing pentru a atrage atenția diferitelor grupuri de consumatori asupra acestui fapt.”
Cum cresc românii capre
CAPRIROM, înființată în 1993, este afiliată la IGA din anul 2000 și a permis un contact profesional permanent cu lumea, concretizat prin transmiterea de informații, includerea asociației într-un proiect FAO și derularea de cursuri profesionale și de conferințe regionale. Datorită activității ei, CAPRIROM a fost desemnată să organizeze una dintre cele mai interesante conferințe regionale, care a avut loc la Constanța, în iunie 2006, cu tema „Creșterea caprelor în țările din Europa de Est”.
În ultimii cinci ani, sectorul caprine a fost dezvoltat foarte mult, iar față de 1990 cu 40%. Numărul caprelor a ajuns la circa 1,22 de milioane de exemplare. Citând-o pe Stela Zamfirescu, IGA apreciază, însă, că sistemele de creștere din România se încadrează doar în cerințele tehnologiilor de reproducere tradiționale și într-o foarte mică măsură în cele semiintensive sau intensive. Aceasta se explică prin suprafața mare de pajiști și fânețe, care reprezintă 30% din suprafața arabilă a României. În acest context, există un număr mare de ferme care dețin între 3 și 10 capre, ceea ce reprezintă aproximativ 86,4% din total. Chiar dacă evoluția numerică a caprinelor a fost în creștere, numărul de ferme cu peste 50 de capete este sub 3%.
Lasă un răspuns