Plîngerile despre furturile din păduri au devenit un fapt aproape banal, mai ales că în iuda măsurilor luate au luat amploare zi cu zi. Autoritățile locale, cele centrale, silvicultorii și chiar proprietarii se plîng mereu de cantitățile mari de material lemnos care parcă se volatilizează din zonele forestiere. Există însă anumite modalități „legale” prin care lemnul furat din păduri intră în circulație.
Lemnul ar trebui să aibă documentație de proveniență
Una din principalele căi pe care se poate scurge lemnul furat îl reprezintă instalațiile de debitat, gaterele și circularele. După cum se știe, aici se aduc buștenii după ce sînt tăiați în pădure, curățați de crengi și, de regulă, și de coajă. Dacă este să ne luăm după reglementările legale, tot lemnul care intră în curtea unui gater sau în pînza unui circular trebuie să aibă origine certificată. Materialul lemnos trebuie să se încadreze în regimul silvic, cu alte cuvinte orice copac ar trebui să fie tăiat numai după marcarea lui de către un pădurar. Menționăm că această operațiune ar trebui făcută indiferent dacă suprafața de unde este scos este pădure publică sau privată. După aceea, transportarea lui ar trebui să se facă pe baza unor documente oficiale de însoțire a materialului lemnos chiar și pînă la gater.
În practică, lucrurile stau cu totul altfel. Numărul instalațiilor de debitat a crescut în progresie geometrică în zonele unde pădurile sînt aproape. Silvicultorii spun mai în glumă, mai în serios că pe Valea Muntelui – în zona ocoalelor silvice Agăș, Brusturoasa, Comănești, Moinești și altele – pădurea se prăvale pe sate și la fiecare a treia casă găsești măcar un circular, ca să nu mai vorbim de instalațiile de debitat ale firmelor care exploatează sau fac prelucrare primară a lemnului. Aparent, ele au activitatea reglementată, dar și atunci cînd legea este respectată există tot felul de portițe.
Randamentele reale ale gaterelor sînt greu de demonstrat
În principiu, unul din punctele nevralgice este randamentul instalației. Acesta depinde de tot felul de caracteristici tehnice: tipul instalației – cu o pînză sau cu mai multe -, de consumurile specifice, tipurile de reglaje etc. După prelucrarea lemnului, acesta poate intra în circulație pe drumurile publice pentru export sau la intern, pentru a fi prelucrat în fabrici și ateliere tot pe baza unor documente speciale. Fisura se ivește în primul rînd în pădure. În suprafețele retrocedate fiecare taie ddupă cum îl duce capul. Practic, nu mai există nici o pază, așa că operațiunile nu sînt urmărite de nimeni. Apoi, transportul lemnului din pădure este o loterie, dar cînd gaterul este la cîteva sute de metri de ieșirea la șosea, riscul este mai mic. În plus, poliția și jandarmeria nu pot acoperi zilnic toate zonele din care se fură, iar punctele de ieșire din pădurile județului sînt multe. Odată ce materia primă a ajuns la instalația de debitat, se umflă randamentul acesteia. Conform standardelor tehnice, un gater nu trece decît rar peste 60%, cel mult 62% ca randament, dar există anumite specii și grosimi unde randamentul poate trece de 80%. Acestea din urmă sînt însă rare, dar silvicultorii și polițiștii care controlează instalațiile nu prea pot demonstra acest lucru. „Chiar dacă noi am verifica și am vedea că randamentul de prelucrare este la momentul controlului 60 de procente din bușteanul care intră, proprietarul spune că i s-a descentrat acum două zile sau are cine știe ce defect, iar noi nu putem demonstra contrariul”, spune inginerul-șef al Direcției Silvice Bacău, George Brăiescu. Pentru a arăta că proprietarii umflă randamentele gaterelor, ar trebui efectuată o expertiză a instalației de debitat. Aceasta trebuie făcută în urma unei decizii judecătorești – adică trebuie dovedit că respectivul a călcat legea -, ceea ce poate dura ani de zile. Altfel, nimeni nu se complică pentru că expertiza este costisitoare și nu se încarcă cu o eventuală sentință defavorabilă și plata unor daune. În acest fel, s-a creat o portiță aproape legală de a folosi lemn sustras din pădure. Pînă cînd nu se vor reglementa toate modalitățile de exploatare și prelucrare a masei lemnoase, inclusiv din suprafețele forestiere private, furturile sînt greu de stopat. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns