Camera de Comert si Industrie (CCI) din Bacau a fost, luni, 18 aprilie, gazda conferintei de lansare a proiectului „Dezvoltare Antreprenoriala si Relationare in Mediul de Afaceri – DARMA”. Organizatia bacauana este unul dintre cei patru parteneri ai beneficiarului proiectului – Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) din Botosani, alaturi de Camera de Comert si Industrie din Suceava, Camera de Comert, Industrie si Agricultura din Vrancea si Asociatia pentru Integrare si Dezvoltare Comunitara INDECO din Iasi. La manifestare au fost prezenti prefectul Constantin Scripat, presedintele CCIA Botosani, Dorin Romeo Floares, si directorul general al CCI Bacau, Mihai Tulbure.
Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 si isi propune dezvoltarea abilitatii managerilor si angajatilor intreprinderilor mici si mijlocii si a persoanelor care doresc sa dezvolte o afacere pe baza unui program de educatie antreprenoriala si manageriala. „Partea de formare profesionala – a opinat Mihai Tulbure – cred ca se potriveste foarte bine cu ceea ce are de facut o camera de comert. Noi am propus de mai multe ori Guvernului, ministerelor Educatiei si Muncii, ca aceasta activitate sa fie transferata, pentru gestionare catre camerele de comert, ca in Germania, Austria, Italia si Ungaria”.
Obiectivele specifice ale proiectului sint crearea unei reţele mobile de puncte de sustinere si stimulare directa a antreprenorilor locali, imbunatatirea calificarii managerilor, a femeilor manager si a angajatilor prin cursuri autorizate, dezvoltarea antreprenoriala prin servicii suport de consultanta si integrarea inovarii in firme prin introducerea programelor de formare profesionala de formatori si coaching. „Genul acesta de programe – a spus Dorin Floares -, prin care se ofera consultanta, dar si posibilitatea de a invata, nu sint singulare in Romania. DARMA este, insa, important pentru ca reuneste camere de comert, iar proiectul este strategic prin implicarea a doua regiuni de dezvoltare (Nord-Est si Sud-Est) si pentru ca avem un partener cu experienta, Indeco Iasi. Camerele de comert au datoria de a participa la formarea mediului economic, cu aplicabilitate catre cei care au nevoie de ceea ce putem oferi peiun aceste proiecte, IMM-urile, dar si a persoanelor care doresc sa porneasca pe calea muncii private”.
Prin proiect vor fi deschise patru birouri de consiliere si consultanta antrepreneoriala (unul la Camera de Comert din Bacau) si vor fi organizate, anual, 12 module de cursuri gratuite, pentru 1.440 de persoane. De asemenea, se va acorda consultanta antreprenoriala printr-o retea mobila si prin birourile judetene pentru 4.920 de persoane, din care 1.800 din mediul rural si urban, 2.400 de manageri si angajati, 480 de femei manager, 120 de tineri cu studii medii si 120 de tineri cu studii superioare.
Cursurile oferite sint „Dezvoltarea abilitatilor manageriale”, „Manager de resurse umane”, „Director de vinzari”, „Cum sa devii un antreprenor de succes”, „Formare profesionala de formatori la locul de munca”, „Viziune antreprenoriala si comert in statele UE”, „Coaching la locul de munca”, „Manager de proiect”, „Management, marketing si PR”, „Strategie organizationala in situatii de criza”, „Recrutare, selectie si inductie de personal” si „Managementul afacerilor mici si mijlocii”. Sapte dintre cursuri sint autorizate de Centrul National de Formare Profesionala a Adultilor, iar la acestea sint admisi numai absolventii de studii superioare. Cursurile se finalizeaza cu o atestare prin certificate recunoscute european.
Lasă un răspuns