Parintele Constantin a terminat de restaurat biserica din Stanesti. Ajutat de enoriasi, preotul a innoit locasul de rugaciune in care isi gasesc linistea sufleteasca toti credinciosii din zona. Luminatoare a constiintelor ortodoxe de aproape doua veacuri, biserica “Adormirea Maicii Domnului” avea nevoie de o “haina noua”, dat fiind faptul ca vicisitudinile vremurilor si-au lasat amprenta, iar patina timpului este necrutatoare.
Pentru ca lucrurile sa mearga si mai bine, parintele de la Stanesti a luat binecuvintare arhiereasca de la episcopul Ioachim Bacauanul si a purces, in anul 2008, la ridicarea unui asezamint social-filantropic dotat cu toate cele necesare si chiar mai mult. “In incinta asezamintului avem un paraclis, o bucatorie, o sala de studiu si biblioteca parohiala”, a explicat preotul Florariu. Cum sotia este expert in computere, parintele s-a gindit ca ar fi bine pentru copii nevoiasi din sat si nu numai, sa aiba un loc in care sa desluseasca tainele calculatorului.
Astfel, sala de studiu a transformat-o intr-o adevarat clasa de informatica, ajutat de o fundatie norvegiana. “Ideea unei sali dotate cu computer a plecat de la faptul ca sotia lucreaza in domeniu IT. De asemenea, faptul ca unii copii din sat nu au posibilitati sa-si cumpere un calculator, iar astazi, dupa cum se stie, daca vrei sa te angajezi undeva ai nevoie de un minimum de experienta in domeniul computerului. Ori prin aceasta sala, incercam sa venim in ajutorul tinerilor nostri”, a explicat parintele. Un alt motiv pentru care s-a implicat in acest proiect inedit este si faptul ca isi doreste ca toti elevii din sat sa inteleaga valoarea si rostul adevarat al acestor instrumente indispensabile omului modern.
“Pe linga minimul de cunostinte, imi doresc sa-i instruim pe copii in acest domeniu, adica sa inteleaga utilizarea computerului nu doar pentru jocuri, ci si pentru ceva util, respectiv programe si proiecte in diferite domenii de activitate ale vietii”, a mai adaugat el. Cum comunitate parohiala nu inseamna doar generatia tinara, preotul de la Stanesti este convins ca si virstnicii isi vor gasi timp pentru a veni la calculatoarele din curtea bisericii. Daca nu pentru a invata, cel putin pentru a comunica prin internet cu copii si nepotii plecati peste hotare.
“Avem multi fii ai satului la munca in strainate. De aceea ne-am gindit sI la faptul ca, prin accesarea internetului de la parohie, as putea sa le facilitez oamenilor din sat si o intilnire cu cei plecati peste hotare”, a adaugat preotul Florariu. Duminica, toate acestea vor fi binecuvintate si sfintite spre folosul comunitatii, in cadrul solemn al slujbei arhieresti ce va fi oficiata de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Si tot atunci, pentru ca la Stanesti traditia si istoria nu se uita, va fi sfintit si monumentul eroilor, pe care sint inscrise numele celor care si-au dat viata pentru tara si neam in Razboiul de Independenta si cele doua razboaie mondiale. Sa fie spre invatatura si folos tinerei generatii, care trebuie sa-si aminteasca de faptul ca primele lectii de viata, cultura si educatie se iau in tinda bisericii, de unde altadata incepea si scoala.
Lasă un răspuns