Dan Popa
Doamna povestește: Am un soț … de milioane. Seara o petrecem cîteodată la restaurantul de lîngă noi. Acolo soțul meu trage adesea cîte-o băută cu prietenii, de-i bagă pe toți sub masă. El n-are nimic. A doua zi se trezește mahmur, dar se drege cu un păhărel de rachiu și-i în formă. La prînz își pune pe masă cana cu vin din acela roșu și-l soarbe de parcă ar fi apă. Nici vorbă să se-mbete. Pe urmă se culcă liniștit.
Dacă auziți o doamnă așa de mulțumită de soțul ei, trageți-o de mînecă. Nuu, nu pentru c-ar minți … nu ! Deoarece aceste semne: bea de-i bagă pe toți sub masă, se drege a doua zi cu un păhărel, începe să bea de dimineață, soarbe peste un litru de vin la masă… aduc teribil de bine cu descrierea unui alcoolism ajuns în faza de dependență, mai exact de boală psihiatrică. Probabil nu puteți consulta dumneavoastră, doamnă, pagini de literatură de specialitate, iar clasificări precum ICD-10 sau DCR-10 vă sînt necunoscute. Totuși ar trebui să vă alarmați și să luați cîteva măsuri. Unde se poate ajunge pe această cale? La un comportament caracterizat prin: consum de alcool de peste patru ori pe săptămînă, un număr mare de băuturi sau un consum de peste 80-100 grame alcool pe zi (socotit în alcool curat), uneori persoana nu se poate opri din băut o dată ce a pus gura pe pahar și trebuie ca altcineva să intervină (chiar și un singur asemenea eveniment pe an poate fi un semnal de alarmă, ce să mai spunem dacă se petrece așa ceva lunar sau săptămînal), se întîmplă ca din cauza băuturii cel în cauză să nu poată îndeplini activități pe care altfel le executa curent; zilnic sau aproape zilnic apare nevoia de a se „drege” dimineața. Se întîmplă ca persoana să aibă sentimente de vinovăție sau remușcări. Alcoolicul este în general conștient, dacă nu de gravitatea problemei sale, atunci măcar de existența stării bahice și oprobriul pe care-l poate isca. Se poate întîmpla apoi ca cel în cauză să nu-și amintească nimic din ce-a făcut în seara prcedentă, atunci cînd a băut. Se poate răni el însuși sau lovi pe altcineva. Așa ceva e un eveniment grav și se întîmplă însă ceva mai rar, chiar și la alcolicii „hîrșîiți în ale obiceiului”, poate o dată la cîțiva ani. E posibil ca măcar o persoană din anturaj, rudă sau medic, să-l fi avertizat pe respectivul că ar fi momentul să spună STOP. Dacă soțul dumneavoastră, doamnă, a primit deja un asemenea îndemn, atenție!
Recent, în mass-media se relata cazul unei persoane cu evidente simptome de alcoolism, de dependență, care a adormit pe stradă, fiind pur și simplu călcată de o mașină. Adusă la spital cu traumatisme multiple, persoana nu-și amintea, n-a fost în stare să spună ce i s-a întâmplat !!!
Lista tulburărilor provocate de alcool e ceva mai mare. Unele acte par nepericuloase, cum e cel de a „iniția” pe alții în „tainele meseriei” de alcoolic. Altele se petrec neștiute de public. Am avut ocazia să cunosc situația unei familii în care tatăl, alcoolic, distrusese practic relațiile cu ceilalți membri. Acestea erau păstrate la nivel de aparențe, din motive, să le zicem, sociale. Totul era alterat acolo: una dintre fete purta stigmatul unei (ascunse, dar foarte vizibile pentru un ochi avizat) tentative de viol din partea tatălui. Soția era clientă veche la Ginecologie din cauza abuzurilor sexuale ale soțului. Scenele în care copiii fugeau pe scările blocului ca să scape de tată erau ceva cotidian. În final, obsedată de răul masculin văzut în copilărie, una dintre fete, deși căsătorită cu un soț fără deprinderi alcoolice, a optat singură pentru divorț, nefiind în stare de o relație normală cu soțul ei. Pentru ea bărbatul avea să fie pentru totdeauna ceva impur și nociv. Gelozia, suspiciunile, ascunsul banilor erau imagini din acest tablou apocaliptic. Adăugați un nepoțel care probabil n-a uitat nici azi denumirea „apa dada”. Ce era „apa dada”? „Apa lui Dada”, adică țuica – băutură zilnică a soțului alcoolic devenit între timp „Dada” al nepoților. Respectivul o consuma ca pe apă. În asemnea familii, generațiile noi învață în primul rînd frica, arta de a se ascunde, neîncrederea în ceilalți și altele asemnea.
Ieri, în trecere prin fața standului de la care cumpăr ziare și biscuiți, privirea mi-a fost atrasă de eticheta de pe un pachet de țigări: „Fumatul dăunează grav sănătății. Fumatul în timpul sarcinii este periculos pentru copil”. Ceea ce m-a făcut să mă întreb, dat fiind că pe sticlele de băuturi pe care le-am văzut cu ocazia sărbătorilor de iarnă NU ERA SCRIS NIMIC, este fumatul mai periculos decît alcoolul ?
În mod evident, alcoolul dăunează și el grav sănătății ! De formele de ciroză, temuta boală a ficatului, provocată de alcool ați auzit ? Cred că mai des decît de cancerele pulmonare provocate de fumat. Ca experiment ilustrativ, puteți lua o bucățică de ficat de vită (un cubuleț, nu mai mult) pe care să-l puneți într-un pahar și să turnați peste el alcool rafinat. Urmăriți efectele și nu uitați să vă gîndiți: așa ceva se întâmplă cu ficatul unui alcoolic. Mai grav e că prin comportament, alcoolicul poate îmbolnăvi psihic pe cei din jur, nu numai pe el însuși. Lista bolilor provocate de alcolism începe cu zece boli frecvente: hepatită, ciroză, pancreatită, gastrită, ulcer gastric, varice esofagiene, neoplasm esofagian, anemie, cardiomiopatie, miopatie etc. Cea a bolilor neuropsihice începe cu 15 boli, de la amnezia lacunară la modificări de personalitate, pe listă fiind și depresia și anxietatea fobică sau halucinațiile de sevraj.
Este cumva și alcoolul periculos pentru dezvoltarea unui viitor copil, dacă e consumat în timpul sarcinii ? La muzeul de Biologie Umană din Ploiești am găsit un răspuns: în borcane cu formol tronau copii neviabili, născuți cu malformații, niște monștri. M-a impresionat cel mai tare unul dintre ei născut fără creier, cu un cap ca retezat deasupra ochilor. Altul avea o piele modificată, parcă reptiliană. La întrebarea cum de s-au născut, ghidul ne-a explicat că aceste monstruoase excepții se datorau abuzului de alcool și medicamente în timpul sarcinii. Întîmplător sau nu, nici unul nu era rezultatul unui abuz de tutun !
În privința întreruperii bruște a dozelor consumate, sevrajul la alcool este cotat cam la fel de periculos ca sevrajul la benzodiazepine (medicamente de uz psihiatric care se vînd doar cu rețetă !) și e mai periculos ca sevrajul la opioide (derivatele din opiu). Și cînd te gîndești că alcoolul se vinde fără rețetă și fără inscripție de avertisment ! Tutunul nu figurează pe lista substanțelor generatoare de sevraj, pe care am consultat-o.
Întrebările zilei: Cum recunoașteți un alcoolic? N-ar fi bine ca pe sticlele cu alcool să figureze un avertisment similar celui de pe pachetele de țigări? Ceva de felul: „În doze mari, alcoolul este grav dăunător sănătății. În timpul sarcinii, el este nociv mai ales copilului”. S-o știm și noi!
Lasă un răspuns