• compania promite îmbunătățirea pachetului de facilități oferite cultivatorilor • în următoarele zile se așteaptă creșterea prețului zahărului
Campania de contractare a producției de sfeclă de zahăr la fabrica prelucrătoare din Roman, Danubiana, va începe la sfîrșitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie – a anunțat directorul de producție al firmei Agrana (proprietara fabricii Danubiana), Ioan Puiu. Directorul de producție a mai precizat că în acest an pachetul de facilități oferit cultivatorilor de sfeclă de zahăr va fi mai bogat, dar nu a făcut referire la nici una dintre aceste facilități. Îmbunătățirea pachetului poate fi și efectul modului în care cultivatorii au perceput în acest an condițiile de contractare, unii dintre ei fiind nemulțumiți de felul în care s-au putut bucura de facilitățile promise, dar și de neonorarea anul trecut a promisiunilor Guvernului în legătură cu subvențiile la cultura sfeclei de zahăr.
Precizările directorului Ioan Puiu au fost făcute la întîlnirea anuală cu furnizorii de sămînță de sfeclă de zahăr de la firma Danisco Seed și de pesticide de la Bayer CropScience. La întîlnire au participat cultivatori de sfeclă de zahăr din toate județele Moldovei interesate de colaborarea cu cel mai puternic concern care deține fabrici de zahăr în România, Agrana. Astfel, au fost reprezentate județele Bacău, Neamț, Suceava, Iași, Vaslui, Galați și Vrancea.
Anul trecut, în România au fost cultivate numai 26.900 hectare cu sfeclă de zahăr, de pe care s-au obținut peste 720.000 de tone de sfeclă și din care s-au procesat numai 624.000 de tone. Calitatea sfeclei a fost foarte slabă, în medie de numai 13,95% grad de digestie (conținut în zahăr). De aceea, s-au obținut doar 66.272 tone de zahăr, comparativ cu un consum propriu României de 400 – 500.000 de tone anual. În aceste condiții, în următoarele zile – a spus Ioan Puiu – este așteptată o nouă scumpire a zahărului.
Fabrica Danubiana Roman a contractat în 2002 peste 12.000 hectare de sfeclă și a procesat 244.000 de tone de sfeclă – cea mai mare cantitate din România. Practic, a treia sfeclă recoltată în țara noastră este prelucrată de Agrana. Fabrica a încheiat contracte cu aproape 8.800 de cultivatori, mult mai puțini ca anul precedent, dar cu suprafețe mai mari de teren.
Întilnirea cu furnizorii de sămînță și pesticide a avut loc la sfîrșitul săptămînii trecute la Roman și a prilejuit lansarea produsului Betanal Expert – un erbicid post emergent, recomandat de Bayer CropScience ca un produs foarte puternic și eficient. De aemenea, Danisco Speed a propus cultivatorilor și în acest an soiuri de sămînță produse în fabricile sale din Europa, între care produsul principal este sămînța de sfeclă Maribo. Concernul danez produce însă și sămînță de plante oleaginoase și proteice. (Petru DONE)
Lasă un răspuns