• marii datornici ar putea rămîne fără apă
O parte din locuitorii municipiului Onești s-ar putea afla în curînd, din nou, în situația de a fi amenințați cu sistarea apei reci.
La începutul lunii noiembrie 2002, conducerea SC Apă Canal SA, societate care are în administrare rețelele de apă și canalizare din municipiu, anunța că va începe oprirea furnizării apei către asociațiile de proprietari care au datorii mari către societate. Asociațiile cu plățile la zi erau atunci, ca și acum, foarte puține la număr. În schimb, mai bine de jumătate din cele 102 asociații de proprietari din municipiu aveau restanțe cuprinse între 25 și 300 de milioane de lei. Condiția impusă atunci de Apă Canal S.A. pentru a nu opri furnizarea apei a fost ca reprezentanții asociațiilor să se prezinte la sediul societății pentru a discuta posibilități de reeșalonare, dar să și achite, pînă la mijlocul lunii decembrie, 70% din sumele pe care le aveau de plătit.
„Trebuie să convingem asociațiile să-și achite restanțele, pentru că, la rîndul nostru, avem o datorie de 2,8 miliarde de lei către Apele Române”, afirmă Marinela Vicol, directorul Apă Canal S.A. Onești. Societatea oneșteană a încheiat cu Apele Române un protocol de reeșalonare a datoriilor, care prevede achitarea unui miliard de lei lunar din sumele restante, la care se adaugă și factura lunii curente.
Cu toate că doar cîteva asociații au reușit să respecte condițiile impuse de conducerea Apă Canal SA, apa rece a continuat să curgă la robinetele oneștenilor. „Încasările au fost foarte slabe, astfel încît populația este în urmă cu plata apei reci cu două-trei luni. Nici în perioada următoare nu ne așteptăm ca nivelul sumelor pe care le vom încasa să crească”, ne-a declarat Cornel Fântână, directorul grupului de firme Onedil, din care face parte și Apă Canal SA.
Faptul că asociațiile au reușit totuși să achite o parte din sumele restante în timp foarte scurt, de fiecare dată cînd s-a pus problema sistării apei, este de natură să dea de gîndit. Concluzia ar fi că asociațiile încasează, cel puțin în unele cazuri, banii de la populație, însă nu se grăbesc să îi achite la societatea furnizoare.
Conducerea Apă Canal SA nu a stabilit deocamdată un termen limită pînă la care asociațiile își pot achita restanțele, însă, în cazul în care datoriile vor crește, posibilitatea ca datornicii să rămînă fără apă la robinete nu este exclusă. (Romeo Sălbatecu)
Lasă un răspuns